Bouw Library of Birmingham bereikt hoogste punt

Op 14 september 2011 heeft de bouw van de Library of Birmingham een nieuwe mijlpaal bereikt. Tijdens een feestelijke ceremonie stortte Birmingham City Council leader Mike Whitby het laatste beton op het hoogste punt van de bibliotheek. De Library of Birmingham, ontworpen door Mecanoo architecten, opent haar deuren in 2013.

Het officiële gedeelte van de viering vond plaats op de ‘rotunda’, de dakopbouw waarin de uit 1882 afstammende Shakespeare Memorial Room wordt ondergebracht. De ceremonie werd afgesloten met de eerste optredens in het open, deels onder Centenary Square gelegen, amfitheater van de bibliotheek, waar leden van het Repertory Theatre fragmenten uit werken van Shakespeare opvoerden.


Een eerder hoogtepunt in de bouw was op 10 augustus 2011 toen het eerste gevelelement werd bevestigd aan de gevel van de Library of Birmingham. Het metalen element bestaat uit een zwarte ring met een diameter van 5,4 meter waarop zilveren cirkels met een middellijn van 1,8 meter geplaatst zijn. Het cirkelvormige ‘filigrein’ vormt de delicate, metalen huid van de nieuwe bibliotheek en zal in totaal acht verdiepingen omhullen. De karakteristieke buitenkant van de Library of Birmingham is geïnspireerd op de ambachtelijke traditie van deze van oorsprong industriële stad.

Francine Houben, creatief directeur van Mecanoo architecten:

“Het cirkelvormige patroon van het metalen frame is een eerbetoon aan het industriële verleden van Birmingham, in het bijzonder aan het vakmanschap van de metaalbewerkers. De cirkels staan symbool voor eenheid. Ze verenigen de verschillende functies binnen het gebouw en openen de bibliotheek naar het publiek.”

De Library of Birmingham bestaat uit tien lagen, negen boven de grond en een benedenverdieping. Voor de bouw is 21.000 m³ beton gebruikt, genoeg om meer dan acht Olympische zwembaden te vullen. Zo’n 3.000 ton staal versterkt het frame. Meer dan 30.000 m³ grond, gelijk aan zo’n 60.000 gevulde badkuipen, is uit de kelder weggegraven. De bibliotheek van 35.000 m² biedt naast een volwassenen- en kinderbibliotheek, studieplekken en muziekbibliotheek onderdak aan een gezondheidscentrum, een multimediaruimte, archiefruimtes, kantoren, tentoonstellingsruimtes, cafés en een nieuw gemeenschappelijk studiotheater met het ernaast gelegen Repertory Theatre.

Time warp video showing the Library of Birmingham rising from the ground (loopt tot juli 2011).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *