Vandaag begint de ‘Maand van de filosofie’

Net bekomen van de boekenweek begint vandaag – 30 maart 2007 – de Maand van de Filosofie. Ook hierbij vinden tal van activiteiten plaats, zie hiervoor de agenda. Ook de boekhandel besteed er (meestal bescheiden) aandacht aan. Er is geen gratis geschenk, maar wel een mild geprijsd essay.filo1.jpg

Essay
Dit jaar is dat Brief aan een gelukzoeker door Désanne van Brederode. Vandaag wordt het eerste exemplaar gepresenteerd bij de officiële opening van de Maand in het Theater in de kelder van Boekhandel Selexyz Donner, Lijnbaan 150, Rotterdam

Het essay is vanaf 1 april 2007 te koop voor € 4,95.

Socrates-wisselbeker
Natuurlijk is er ook ‘een priijs’, in dit geval de Socrates-wisselbeker, het meest prikkelende, Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar – in dit geval dus 2006 – verscheen.
De winnaar van de Socrateswisselbeker zal bekend worden gemaakt tijdens de Nacht van de Filosofie op zaterdag 31 maart 2007 in Felix Meritis in Amsterdam.

De shortlist bestaat uit vier titels:

Bart Brandsma, De hel, dat is de ander, het verschil in denken van moslims en niet-moslims, Veen Magazines
Chris Buskes, Evolutionair denken, Nieuwezijds
Herman van Gunsteren, Vertrouwen in de democratie, Gennep
Jos de Mul, De domesticatie van het noodlot, Klement
Sebastien Valkenberg, Het labaratorium in je hoofd, Ambo/Anthos

Opmerkelijk > 2 boekhandels presenteren Diogenes in ton…
filo2.jpg

– Vrijdag 30 maart 2007 – Leeuwarden – Taalkundige, filosoof en Nietzsche-vertaler dr. Eric Hoekstra neemt ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie in navolging van Diogenes een week lang zijn intrek in een houten ton. Deze ton wordt geplaatst voor boekhandel Van der Velde in Leeuwarden. Eric Hoekstra wil hiermee, net als Diogenes, laten zien dat een mens maar heel weinig nodig heeft om gelukkig te zijn. Rond dit ton-verblijf vinden een aantal evenementen plaats.

– Op zaterdag 31 maart zal Geert Beullens verkleed als een moderne Diogenes officïeel zijn intrek nemen in een oude whiskyton in de Antwerpse boekhandel De Groene Waterman.
Vanaf dan zal hij tot zaterdag 7 april een week lang in de ton verblijven. Zie hier zijn weblog met verslag en een webcam om zijn verblijf in de ton te volgen.

De Maand van de Filosofie is een initiatief van de Stichting Maand van de Filosofie, een samenwerkingsverband van Boekhandels Groep Nederland en Libris, Felix Meritis, Filosofie Magazine, de Internationale School voor Wijsbegeerte, Uitgeverij Lemniscaat en de Universiteit van Tilburg.



Leave a Response