Onthulling beeld Johnny van Doorn in binnenstad Arnhem

In Arnhem is een kunstwerk geplaatst ter nagedachtenis aan de 20 jaar geleden overleden dichter Johnny van Doorn (1944-1991). Het werk staat op het Brouwersplein in het Musiskwartier. De locatie is tegenover de achteringang van warenhuis V&D waar Van Doorn destijds tussen de schuifdeuren zijn poëzie voordroeg.

… vooral omdat hij tijdens zijn wildste jaren juist uit deze V&D keer op keer, badend in het zweet en volledig in katzwijm door daartoe altijd speciaal op sleeptouw genomen vrienden moest worden weggedragen, nadat hij er te midden van het verblufte winkelpubliek in zijn typische Selfkicker-stijl, luid articulerend en woest gebarend, zijn effectiefste pennenvruchten had uitgekreten, steeds precies tot aan het punt dat het hem letterlijk de adem benam en hij, bij wijze van een finaal special effect al reutelend en als een vis naar lucht happend in elkaar zeeg. (Wikipedia)

Het kunstwerk wordt op 26 september 2011 officieel onthuld.

Bij oplevering van het Musiskwartier in 2005 ontving de stad een cheque ter waarde van € 15.000 bestemd voor een kunstwerk in het Musiskwartier. De gemeenteraad besloot dat dit geld ten goede moest komen aan een kunstwerk dat de herinnering aan dichter Johnny van Doorn levend houdt. Drie studenten van de hogeschool van de kunsten ArtEZ mochten een ontwerp maken. De kunstopdracht omschrijft dat het kunstwerk “moet refereren aan de vrije geest en de betekenis van Johnny van Doorn, alias Johnny the Selfkicker”.

Het uitgekozen ontwerp is van Stijn Coetsier behelst geen traditioneel beeld van de dichter, maar bestaat uit een drietal rechthoeken. Wie er recht onder staat, beleeft als gevolg van het reflecterende materiaal en de primaire kleuren een wonderlijke ervaring. “Zo kan het publiek iets van de gedachten en het vuur van Johnny van Doorn beleven”, aldus een woordvoerder van de gemeente Arnhem (De Gelderlander).

Onderstaande video toont een optreden van Johnny van Doorn tijdens een dichtersmanifestatie in Hoorn in 1989, twee jaar voor zijn overlijden.

Op YouTube gezet door blocqut op 26 jul 2011

Johnny van Doorn (‘the Selfkicker’) leest o.a. voor uit: Mijn Kleine Hersentjes, 1971 | Door De Weken Heen, 1988.

  • Meer Johnny van Doorn bij de VPRO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *