Boeken die geen Boeken zijn – Expositie Boeksimulanten in Bredevoort

Boeksimulanten zijn voorwerpen in de vorm van een boek, maar zonder bladzijden, te gebruiken voor verschillende doeleinden. Ze zijn er in de vorm van doosjes, flessen, trommeltjes, gummen enz. om allerlei dingen in te bewaren, te vervoeren, op te bergen en te verbergen. Gemaakt van bijna alle bestaande materialen zoals hout, papier, glas, celluloid, koper, zilver, was, en nog veel meer.

boeksimulant.jpg

Marianne Plasmans is bibliothecaris en verzamelde van alles totdat zij in 1985 een aantal boeksimulanten erfde, daarmee is haar verzameling begonnen. Het oudste exemplaar dat zij bezit, is een geoxideerd koperen hangertje uit de zeventiende eeuw gevonden onder de grond. De nieuwste is van dit jaar en gewoon gekocht in een winkel. Zij heeft nu ongeveer 2400 ‘boeken’ en ‘boekjes’.

In Bredevoort Boekenstad is een deel van haar collectie te bewonderen. Op zaterdag 21 april, tijdens de derde zaterdag-boekenmarkt is Marianne Plasmans aanwezig om uitleg te geven bij haar ‘vondsten’.

De Expositie is van 7 april t/m 20 mei te zien in tentoonstellinglokaal Boek op ’t Zand, ’t Zand 25 Bredevoort. Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Ook in Woon-Zorgcentrum St. Bernardus , ’t Zand 23 is een klein deel te zien.
———-
In ‘Nederlands Genootschap van Bibliofielen – Jaarboek 1999’ staat een artikel “De grenzen van het boek” van Jan de Jong en Sjaak Hubregtse, over boeksimulanten, boekobjecten en rariteiten.



Leave a Response