Handschrift 16 – het mooiste handschrift uit de collectie Huis Bergh

kasteelbergh2.jpg

kasteelbergh3.jpgIn de achterhoek, aan de rand van het stadje ‘s-Heerenberg ligt het imposante kasteel Huis Bergh. Het kasteel is ingericht met een belangrijke, voornamelijk laat-middeleeuwse, kunstverzameling.

Huis Bergh bezit onder meer een collectie middeleeuwse handschriften, waaronder een schitterend exemplaar uit 1476 waarin onder andere het verhaal van Maria Magadalena’s verblijf in de Provence wordt verteld. Dat handschrift, een missaal afkomstig van het Magdalena-gilde in Brugge, staat centraal in een boeiende presentatie over Maria Magdalena, de liefste vriendin van Jezus.
Rondom dit fraaie handschrift zijn o.a. handgeschreven boeken met prachtige miniaturen te zien waarin Maria Magdalena en het leven en lijden van Christus in de belangstelling staan.

Ook worden Italiaanse schilderijen uit het bezit van Huis Bergh getoond waarop Maria Magdalena staat afgebeeld. En er is een kamer waarin de verhalen over Maria Magdalena vanaf bijbelse tijden tot nu worden uitgebeeld. Voor de kinderen is er een programma met de titel Monnikenwerk-Meesterwerk, waarin aandacht wordt besteed aan het maken en het schrijven van een middeleeuws boek.

In de Hohenzollern kapel van Huis Bergh, die normaal niet voor bezoek toegankelijk is, wordt in een multimedia-presentatie uitleg gegeven over hoe een handschrift in de Middeleeuwen werd gemaakt.
kasteelbergh1.jpgDeze presentatie is een verkorte versie van de bijzonder geslaagde on-line tentoonstelling ‘Handschrift 16 – het mooiste handschrift uit de collectie Huis Bergh’ die u via de website kunt bezoeken.

De tentoonstelling blijft geopend tot 7 januari 2007.

Kasteel Huis Bergh
Hof van Bergh 8
‘s-Heerenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *