(T) Deventer wil incunabelen redden – 2,7 miljoen euro nodig

12 april 2007 > Het Deventer college van B en W is bereid om een miljoen euro uit te trekken om de collectie boeken die voor 1500 zijn gedrukt te redden.

De conditie van die boeken – in bezit van het Stadsarchief en de Athenaeumbibliotheek – is hard achteruit gegaan. Met dat bedrag als eigen bijdrage kunnen landelijke en Europese fondsen worden aangeboord en kan een begin worden gemaakt met het conserveringswerk. In totaal is een bedrag van 2,7 miljoen nodig om de collectie weer op peil te brengen.

Het Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) heeft een grote collectie zogenoemde incunabelen (boeken gedrukt voor 1500) in bezit. Daarnaast is daar het kostbare erfgoed (archieven, oude boekenbezit) zoals archieven en oude boekenbezit van de oude Hanzestad ondergebracht. Erfgoed dat ook van nationaal belang is. Door de tand des tijds is het erfgoed flink achteruit gegaan.

In de bibliotheekcollectie zijn bijvoorbeeld atlassen aanwezig die dringend restauratie behoeven. Zo bezit de SAB een zeldzame Orelius-atlas, uitgegeven in 1612 in Antwerpen. Wereldwijd waren er maar negen exemplaren van bekend.

(gelezen in De Stentor)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *