Gouden Griffel 2011 gaat naar ‘Dissus’ – een moderne Odyssee – van Simon van der Geest

 

De Gouden Griffel, de jaarlijkse prijs voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat naar ‘Dissus’ van Simon van der Geest. De auteur ontving de prijs vanavond tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek.

De jury roemde de bewerking van de Odyssee om de rake gevoelens en de virtuoze taal. ‘Een klassiek verhaal in een gedurfd nieuw jasje van goede snit’. De Kinderboekenweek heeft als motto ‘Superhelden – Over dapper durven zijn’ en duurt nog tot en met zaterdag 15 oktober.

Gouden Griffel 2011
‘Dissus getuigt van vakmanschap, passie, verbeeldingszin en schrijflust. Een dynamisch avontuur dat laat zien hoe zeer de literatuur leeft en hoe volwassen de jeugdliteratuur kan zijn’, aldus de Griffeljury.

Naast de Gouden Griffel werden er eerder ook Zilveren Griffels en Vlag en Wimpels toegekend.

Simon van der Geest (1978, Gouda) debuteerde als kinderboekenschrijver in 2009 met Geel gras (Querido), over de 11-jarige Fieke die alleen achter wordt gelaten op een camping in Frankrijk. Dissus (Querido) uit 2010 is zijn tweede boek. Hierin vermengt hij het verhaal van de held Odysseus met zijn eigen jeugd in een klein dorp. Van der Geest schrijft ook gedichten en toneelstukken en geeft theater- en toneelschrijfles aan kinderen en jongeren.



Leave a Response