Vijf dichtbundels genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2012

De jury van de VSB Poëzieprijs 2012 heeft de dichtbundels van Peter Ghyssaert, Jan Lauwereyns, Willem Jan Otten, Erik Spinoy en Anne Vegter genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2012. De VSB Poëzieprijs bekroont jaarlijks de beste Nederlandstalige dichtbundel met een geldbedrag van € 25.000,-. De uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2012 vindt plaats op 25 januari a.s., de vooravond van Gedichtendag.

De jury, bestaande uit Astrid Lampe, Ton Naaijkens, Ester Naomi Perquin, Hans Vandevoorde en juryvoorzitter Kathleen Ferrier, selecteerde de nominaties uit 122 ingezonden dichtbundels die tussen 1 september 2010 en 31 augustus 2011 verschenen. Naast nieuwe titels van vertrouwde namen bevat de oogst volgens de jury een aantal sterke debuten.

Opvallend is het grote aandeel doorgecomponeerde bundels, die veelal een opmerkelijke thematische overeenkomst hebben: relaties, familie en religie. Ook neemt de jury een wending naar het metafysische waar. De problematiek van schijn en werkelijkheid lijkt minder urgent te worden. Daarvoor in de plaats komen meer existentiële vragen. Voorzichtig nemen de dichters een werkelijkheid mee in hun poëzie, waarbij niet meer het ‘ik’ centraal staat, maar de verhouding tot de gemeenschap. De dichters van nu lijken zich minder terug te trekken in hun poëtische cocon; zij treden de wereld tegemoet.

De shortlist voor de VSB Poëzieprijs 2012

(n.b. titels en covers linken naar bol.com)

In het kader van de VSB Poëzieprijs zullen de genomineerde dichters tussen november 2011 en januari 2012 op verschillende podia in het land hun bundels presenteren aan het publiek. Informatie over deze tournee is binnenkort te vinden op www.vsbpoezieprijs.nl.

De VSB Poëzieprijs 2012 wordt op 25 januari a.s. uitgereikt tijdens een speciale avond in het Huis van de Poëzie in het Centraal Museum in Utrecht.



Leave a Response