‘Anthon Beeke – Van slagersjongen tot grafisch ontwerper’ – TV dinsdag 18 oktober 2011

AVRO CLOSE UP – dinsdag 18 oktober 2011, 23.00 uur, Nederland 2
Documentaire ‘Anthon Beeke – Van slagersjongen tot grafisch ontwerper’

Guus van Waveren heeft een documentaire gemaakt over Anthon Beeke. Hij volgt hem in zijn archief waar zijn gigantische oeuvre is opgeslagen, op zoek naar het verleden met een optimistische blik op de toekomst. Daarnaast komen vrienden en collega’s aan het woord en zien we Anthon op archiefbeelden.

De première van de film vond plaats op 25 september tijdens het Nederlands Filmfestival Utrecht. De film wordt vandaag, 18 oktober 2011, op de televisie uitgezonden in het programma AVRO Close Up.

Anthon Beeke (1940) is een vernieuwende ontwerper, bekend van de geruchtmakende affiches van Toneelgroep Amsterdam en Globe. Beeke volgde in de jaren 1950 avondonderwijs aan de Kunstnijverheidsschool, nu de Gerrit Rietveld Academie. Hij werkte bij Total Design en had een eigen studio tot 2010. Hij hief die op nadat in 2009 een herseninfarct hem trof.
In de documentaire komt zijn dochter Borinka aan het woord, maar ook voormalig docent Wim Crouwel, die inzag dat hij Beeke niets kon leren. Later werkten ze samen bij Total Design. Gerardjan Rijnders praat over de beruchte Troilus en Cressida-poster (zie afb.).
Rode draad is Beeke zelf, die door zijn archief in een loods scharrelt, op zoek naar werken en voorwerpen voor een expositie en bijbehorend boek. Deze worden geïllustreerd met archiefbeelden van hun totstandkoming. Regisseur Guus van Waveren, die tegelijk met Anthon op de Kunstnijverheidsschool zat, helpt hem als Beekes geheugen het laat afweten.

– Deze documentaire wordt ook vertoond op het film + design festival in Eindhoven op 23 en 30 oktober 2011.

– Het beroemde blote vrouwen alfabet Body Type van Anthon Beeke is onlangs opnieuw uitgebracht, zie bij ‘Boeken over boeken’.



Leave a Response