Tentoonstelling – Joodse exlibriscultuur in Nederland

joods1.jpgJoodse exlibriscultuur in Nederland – tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen – 7 maart t/m 6 mei 2007 – in het trappenhuis, derde verdieping.

Een Joods exlibris kan duiden op een exlibris met Joodse symbolen of Hebreeuwse woorden. Het kan ook gelden voor een door een Joodse kunstenaar vervaardigd exlibris of een exlibris van een Joodse opdrachtgever.

Aanleiding voor de tentoonstelling is het project ‘Exlibris van Joden in Nederland‘, dat gestimuleerd werd door de bruikleenoverdracht van meer dan 200 exlibris uit de collectie van Philip van Praag (1914-2000) aan de Bibliotheca Rosenthaliana, de afdeling voor Judaica en Hebraica van de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek.

joods2.jpgIn de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam werd in 2005-2006 de eerste tentoonstelling gehouden op basis van onderzoek verricht voor het genoemde project.
De tentoonstelling in Groningen is bijna identiek aan de Amsterdamse, aangevuld met Groninger accenten. In totaal zijn er meer dan 75 originelen te bekijken. Een begeleidende brochure verschaft nadere informatie.

Op de website van het Joods Historisch Museum in Amsterdam zijn meer dan 200 exemplaren online te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *