Peter Buwalda wint met ‘Bonita Avenue’ de Selexyz Debuutprijs 2011

upload van SelexyzTV, 30 oktober 2011

De Selexyz Debuutprijs is toegekend aan schrijver Peter Buwalda, voor zijn boek ‘Bonita Avenue’. De prijs werd vanmiddag uitgereikt in boekhandel Selexyz Donner in Rotterdam.

Peter Buwalda ontvangt als winnaar 10.000 euro.

De jury over dit boek:

De titel van deze ambitieuze roman verwijst naar een tijd waarin het leven ongecompliceerd en gelukkig was. Een tijd waarin alles wat het daglicht niet kon verdragen netjes opgeborgen zat, of gewoonweg nog niet aan de orde was. Maar als Peter Buwalda de doos van Pandora eenmaal opent is er geen houden meer aan: overspel, meineed, porno, chantage, een overtuigend beschreven psychose, knellende bloedbanden en zelfs moord. Buwalda heeft een enorme klont materiaal bewerkt tot een duizelingwekkend, maar samenhangend geheel vol onverwachte wendingen, subplots en morele vraagstukken, waarin iedereen wel iets te verbergen heeft. Hij schrijft met flair, gebald en tegelijk onstuimig.

Peter Buwalda staat met ‘Bonita Avenue’ ook op de shortlist van de AKO Literatuurprijs, die morgen wordt uitgereikt. Het was eerder de bedoeling dat de beide prijzen tegelijk bekend gemaakt zouden worden, maar dat werd later weer gewijzigd. Of deze verandering te maken heeft met Bonita Avenue van Peter Buwalda, die op beide nominatielijsten terecht kwam, is niet bekend.

De shortlist voor de prijs bestond uit:

De Selexyz Debuutprijs wordt sinds 2006 uitgereikt en is de voortzetting van de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizen Prijs voor Literaire Prozadebuten. Vorig jaar won Franca Treur met haar debuutroman Dorsvloer vol confetti.



Leave a Response