AKO Literatuurprijs 2011 gaat naar Marente de Moor

Vanavond werd in het vernieuwde Scheepvaartmuseum in Amsterdam Marente de Moor met het boek De Nederlandse maagd uitgeroepen tot winnaar van de AKO Literatuurprijs 2011. Vooraf werd algemeen verwacht dat Peter Buwalda de prijs zou winnen. Maar ook nu weer zorgde de jury, evenals eerder met de keuze van de toplijst, voor een verrassing.

Marente de Moor ontvangt met deze prijs een geldbedrag van €50.000.

Zomer 1936. Janna, een jonge Nederlandse schermster, wordt door haar vader op de trein gezet om in de leer te gaan bij zijn oude vriend, maître Egon von Bötticher. Egon, een huzaar die gewond en verbitterd is teruggekeerd uit de Eerste Wereldoorlog, slijt zijn dagen op een verlaten landgoed bij Aken. Hier geeft hij les aan twee beeldschone tweelingbroers en organiseert hij bloedige duels voor studenten. Binnen de poorten van deze eigenaardige wereld gaat Janna, geïntrigeerd door haar ontoeschietelijke maître, op zoek naar antwoorden. Wat is er tussen hem en haar vader voorgevallen, en wie moet de rekening vereffenen? Gaandeweg dringt de buitenwereld het leven op het landgoed binnen en komt het tot een dramatische ontknoping. (flaptekst De Nederlandse maagd)

updateinterview Marente de Moor, Volkskrant, 31 oktober 2011

Op de Toplijst van de AKO Literatuurprijs 2011 stonden de volgende boeken:

De ‘toplijst’ werd voorafgegaan door de ‘tiplijst’ (zie eerder bij BD). Deze voorronde bevatte 25 titels die waren geselecteerd uit 400 ingezonden boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *