Museum Meermanno, Nederlands Stripmuseum en NIBBI streven naar fusie

Vandaag waren er geruchten over het samengaan van Museum Meermanno en het Stripmuseum in Groningen. Vanmiddag verscheen het volgende persbericht:

Museum Meermanno | Huis van het boek, het Nederlands Stripmuseum en de Stichting Nederlands Instituut voor het Beeldverhaal en de Boek Illustratie (NIBBI) hebben een intentieverklaring getekend waarin zij afspreken vergaand onderzoek te doen naar het samengaan van beide musea tot één fantastisch museum voor boek en beeldverhaal in Den Haag. Dit onderzoek wordt de komende twee maanden uitgevoerd.

Het Nederlands Stripmuseum, dat nu nog in de stad Groningen is gevestigd en onderdeel is van recreatiespecialist Libéma, zal mogelijk per 1 januari 2014 fuseren met en intrekken bij Museum Meermanno |Huis van het boek in Den Haag, het oudste boekenmuseum ter wereld (1852), dat al van oudsher uitstekende banden heeft en samenwerkt met de Koninklijke Bibliotheek. Het Nederlands Stripmuseum heeft in de zeven jaar van zijn bestaan duidelijk aangetoond dat een dergelijk museum bestaansrecht heeft. Het museum trekt jaarlijks 40.000 bezoekers.
Met het NIBBI, in de persoon van verzamelaar Hans Matla, zijn gesprekken gaande over de verwerving voor het museum van de zeer omvangrijke collectie Matla.

Belangrijkste reden om samen te gaan is de constatering dat boek en strip twee loten zijn aan dezelfde stam van de geschiedenis van het boek. Maar wel beide met een heel eigen verhaal, dat in een gezamenlijke presentatie de rijke schakering van het boek in al zijn facetten tot uitdrukking kan brengen. Bij alle verschillen zijn er ook tal van raakvlakken:

– Museum Meermanno heeft papyrusrollen, geïllustreerde manuscripten en vele blokboeken die duidelijk als de voorlopers van het stripverhaal kunnen worden beschouwd.

– Het Stripmuseum bezit samen met het NIBBI een compleet overzicht van de (Nederlandse) stripgeschiedenis, dat uitstekend aansluit en parallel loopt met het te realiseren overzicht van de boekgeschiedenis in Nederland, van papyrus tot e-reader dat Museum Meermanno voor ogen staat.

– Het stripmuseum bezit samen met het NIBBI 70.000 stripboeken, 100.000 striptijdschriften en duizenden originele werken, zoals tekeningen en schilderijen.

Het samengaan van beide musea en het NIBBI biedt de mogelijkheid om in de nabije toekomst een zeer brede groep boekenliefhebbers te bedienen, inclusief educatie over de boekgeschiedenis.

Den Haag, 8 november 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *