Leonardo Da Vinci – tentoonstelling in Brussel

davinci2.jpg

Leonardo da Vinci was architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuur- en scheikundige, beeldhouwer, schrijver en schilder. Hij wordt het onderwerp van één van de top evenementen van het jaar 2007 in Brussel, de hoofdstad van Europa.

In het kader van ’50 Jaar Europa’ wordt een grote tentoonstelling georganiseerd in Brussel. De expo zal op een oppervlakte van 3.000 m² originele documenten, maquettes, codex en uitvindingen tentoonstellen die het resultaat zijn van Leonardo’s wetenschappelijke onderzoeken. De tentoonstelling zal vijf thema’s omvatten: Leonardo’s leven, zijn schilderijen, zijn geschriften, zijn machines en tenslotte Europa’s draadkracht als fiere opvolgster van de grote meester.
De tentoonstelling vindt plaats in de Nationale Basiliek van Koekelberg te Brussel – de vijfde grootste kerk ter wereld – van 18 augustus 2007 tot en met 16 maart 2008.

Kijk voor alle informatie op deze website.



8 Responses to “Leonardo Da Vinci – tentoonstelling in Brussel”

  1. Edwin schreef:

    Voor het eerst in lange tijd krijg ik meteen zin om een tentoonstelling te bezoeken.
    Jammer dat we nog een kwartaaltje moeten wachten 🙂

  2. […] Niet in Brussel te zien? Het manuscript wordt maar eenmaal per jaar, telkens in een ander land tentoongesteld. Eerder was het te zien in het Vaticaan, Frankrijk en Japan. Het lijkt er dus op dat de grote Da Vinci tentoonstelling die 18 augustus in Brussel begint (zie bericht 2 mei 2007) dus niet over deze publiekstrekker zal kunnen beschikken. […]

  3. Leo van Tilburg schreef:

    Tot nu toe heb ik niet kunnen vinden hoe ik met openbaar vervoer van Brussel Noord naar Koekelberg kan komen. Kunt u mij helpen? Bij voorbaat dank.
    Leo van Tilburg

  4. boekendingen schreef:

    De website http://www.mivb.be zou alle benodigde informatie moeten verschaffen. Wellicht heb je een Apple computer? Bij mij werkt deze site daarop in ieder geval niet!!
    Gewoon gaan en ter plekke vragen welke lijn je moet hebben gaat zeker lukken. Succes.

  5. Hans van Sambeek schreef:

    Ik had me echt zitten verheugen op een 1 op 1 confrontatie met het echte werk en handschrift van Leonardo. Je kent het gevoel wel van dicht bij de nachtwacht van Rembrandt te staan en je echt te kunnen voorstellen hoe de penseel de verf aanbracht.
    Zoiets had ik nu dus ook gehoopt te ervaren maar de grootte van de expositie ten spijt bleef dit gevoe voor mij ten enemale uit. Ik had echt de indruk een beetje voor de gek gehouden te worden door niet het echte werk te laten zien maar enkel copieen van het werk. De Aantekeningenboekjes die Leonardo 500 jaar geleden heeft gemaakt kunnen er mijns inziens nooit zo gaaf uit zien. Niet met bladzijden waarvan de randen met een scherp mes tot een grillige vorm geboedseerd zijn om het oud te doen lijken. Hoe kan dat er nu nou zo scherp bij liggen?)Als ik de omslagen bekeek van die boekjes kwam het mij erg voor als waren ze gister zorvuldig door een liefdevolle knutselaar in elkaar geplakt.. Er is gepoogd het allamaal wel oud te doen lijken maar ik ben niet overtuigd. Jammer van een tentoonstelling waar zoveel ophef over is gemaakt. Ik kan me wel voorstellen dat uit verzekeringsoogpunt de echte werken ergens veilig in een kluis liggen maar doe dan niet alsof we hier naar het echte werk kijken. Er is wel veel te zien op deze tentoonstelling dat moet ik ze nageven maar met het openslaan van een bibliotheek boek over het werk van Leonardo was ik net zo blij geweest. Jammer ook dat er geen expositie-winkel was waar je boeken en artiekelen met betrekking tot Leonardo kon kopen .

  6. Janssens D schreef:

    reactie @ Hans van Sambeek

    Heb net uw reactie gelezen, en vond ze alleszins interessant net als de voorgaande reacties van andere bezoekers.

    Ben er zelf prospectief naartoe geweest, maar wat mij vooral stoorde nog voor ik ben binnen gegaan, was dat men verbood om foto’s te nemen van de binnenzijde van de expositie, is er iemand die weet heeft of er daar onder een of ander voorwendsel toch foto’s mochten gemaakt worden ?
    Aan mij werd als reden de auteursrechten opgegeven.
    Jammer genoeg hadden ze pech, want die ken ik en in het geval van de werken van deze kunstenaar zijn die al meer dan verjaart. Toen werd het concept van de tentoonstelling als reden in geroepen, blijkbaar wou de exposant vermijden dat zijn concept zou gekopiëerd worden door iemand die foto’s van de ge- exposeerde werken zou nemen

    Reacties welkom op dit mail adres : ufp2305_Picard_dj@hotmail.com

    Dominique Janssens
    Freelance Persfotograaf
    Vennoot SOFAM SACD Foto auteursrechtenmaatschappij voor Belgie
    Lid Centrum voor Beeldexpressie

  7. boekendingen schreef:

    Dominique, ik heb eens op ‘Flickr’ gezocht. Daar blijken maar heel weinig foto’s te vinden van deze tentoonstelling. Het verbod werkt dus blijkbaar wel goed.
    (http://flickr.com/search/?q=Da+vinci+koekelberg&m=text)

    Verbazend dat je zelfs als persfotograaf geen foto’s mag nemen.

Leave a Response