Nieuw onderkomen voor de ‘Bijzondere Collecties’ van de Universiteit van Amsterdam

uba_bc.jpg

Hare Majesteit de Koningin opent vrijdagmiddag 11 mei 2007 de nieuwe behuizing van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam op de Oude Turfmarkt.

Deze bibliotheek omvat naast moderne magazijnen prachtige onderzoekszalen waar onderzoekers, studenten en andere geïnteresseerden uit binnen- en buitenland stukken kunnen raadplegen. Verder beschikt het gebouw over een moderne expositieruimte waarin delen uit de eigen collecties worden getoond.

De Bijzondere Collecties zijn een verzameling van meer dan duizend deelcollecties met materiaal van vóór 1850 en bijzonder modern materiaal van ná 1850. De collecties bestaan niet alleen uit boeken, prenten, manuscripten en kaarten maar ook uit archieven, brieven, foto’s en portretten. Eigenlijk alles wat zeldzaam, kwetsbaar of kostbaar is.
Een greep uit de collecties: Blaeu-atlassen, handschriften van Hooft, Vondel en Multatuli, kleine almanakken, achttiende-eeuwse joodse amuletten op perkament, middeleeuwse handschriften en vroege drukken, pamfletten en overheidsdrukwerk. Deze unieke ‘verzameling verzamelingen’ is vanaf 1578 bijeengebracht door aankopen, schenkingen en bruiklenen.

Oude Turfmarkt 129
De bibliotheek is gevestigd in de zogeheten Vingboonspanden en het voormalig St. Bernardusgesticht, ooit onderdelen van het complex van De Nederlandsche Bank op de Oude Turfmarkt. De Universiteit van Amsterdam is sinds 1968 eigenaar van dit complex, waar zich eerder het Allard Pierson Museum vestigde. Lees meer over de geschiedenis van de verschillende panden.logo-uva.jpg

Universiteitsbibliotheek Amsterdam
De afdeling bijzondere collecties is een onderdeel van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.
Lees hier een korte geschiedenis van de UB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *