‘Op stap met Elsschot’ – 19/20 mei 2007 – een bijzonder weekend in Antwerpen

elsschot1.jpg
In 2007 is het 125 jaar geleden dat Willem Elsschot werd geboren. De schrijver wordt in Antwerpen gevierd met een bijzonder verjaardagsweekend Op stap met Elsschot. Dit evenement is bovendien het startschot van het vierjarig programma De stad van Elsschot.

Op 19 en 20 mei kan je in Antwerpen verschillende plekken ontdekken die een belangrijke rol spelen in het leven & werk van Elsschot. Literaire wandelingen, diepgravende interviews, vrolijke en ernstige voordrachten, concerten, droge stand-up comedy – op meer dan 20 locaties wordt Elsschot tot leven gebracht. Met o.a. Tom LANOYE, Gunter LAMOOT, Bart MOEYAERT, VITALSKI, Saskia DE COSTER, Alex AGNEW en vele andere topauteurs en -acteurs.

Zaterdag 19 en zondag 20 mei 2007 – van 13u-18u – op twintig locaties, van zijn geboortehuis over het Koninklijk Atheneum tot het Letterenhuis.
Kijk op de website www.destadvanelsschot.be voor het complete programma en verdere info.

Het weekend start officieel op zaterdag om 13u met de onthulling van een bronzen plaat bij het standbeeld van Willem Elsschot uit 1994 op het Mechelseplein. De kunstenaar Wilfried Pas had bij het ontwerp ook een plaat voorzien met een versregel uit het gedicht ‘Tot den arme’. De plaat werd evenwel nooit aangebracht. 19 mei wordt het standbeeld dus alsnog voltooid.

Het Mechelseplein – officieel vertrekpunt van de wandelingen – zal worden omzoomd met een 600 meter lange banner met daarop uniek beeldmateriaal en citaten van Elsschot, én de integrale tekst van zijn klassieker ‘Het Dwaallicht’.

In 2008 en 2009 organiseert de stad telkens één groot evenement rond Elsschot, waarna 2010 het grote culturele evenementenjaar rond zijn persoon en werk wordt. Alle informatie daarover is via de website www.destadvanelsschot.be te volgen.

Bezoek ook eens de website van het Willem Elsschot Genootschap. De interessante nieuwsbrieven van het genootschap, ‘Achter de schermen’ zijn online te lezen (pdf).



Leave a Response