Topstukken Nederlandse topografie op tentoonstelling Universiteitsbibliotheek Leiden

Topografisch Geheugen. Topstukken uit de verzameling Nederlandse topografie
van 12 januari tot en met 27 april 2012 | UB Leiden

Collectie – In de Universiteitsbibliotheek Leiden bevindt zich één van de grootste verzamelingen Nederlandse topografische prenten en tekeningen. Topografisch-historische atlassen worden doorgaans bewaard in regionale of gemeentelijke archieven en concentreren zich op een specifieke stad of regio. De collectie van de Universiteit Leiden is één van de weinige in Nederland waarin het hele land vertegenwoordigd is. De collectie Nederlands topografische prenten en tekeningen van de Universiteit Leiden is nu volledig digitaal te raadplegen bij ‘Het geheugen van Nederland‘.

De collectie Topografie van Nederland op het Geheugen bestaat uit bijna 14.000 prenten en tekeningen. Het grootste deel is bijeengebracht door verzamelaar Johannes Tiberius Bodel Nijenhuis (1797-1872). Hij studeerde rechten aan de Universiteit Leiden waar hij in 1819 promoveerde. Twee jaar later werd hij firmant van boekhandel-uitgeverij Luchtmans. Een groot deel van zijn leven wijdde hij aan het verzamelen van kaarten, topografische prenten en tekeningen, historieprenten, portretten en plaatsbeschrijvingen. Bodel Nijenhuis liet in zijn testament vastleggen dat zijn collectie aan de Universiteitsbibliotheek Leiden aangeboden zou worden. Naast de nalatenschap van Bodel Nijenhuis zijn in deze digitale collectie zo’n 2.000 prenten en tekeningen uit de collectie van het Prentenkabinet opgenomen.

Tentoonstelling – Vele bijzondere originelen – zoals stadsprofielen en tekeningen van markante gebouwen als kloosters, kastelen, stadspoorten en bruggen – zijn te zien in de tentoonstelling ‘Topografisch Geheugen. Topstukken uit de verzameling Nederlandse topografie’, die van 12 januari tot en met 27 april 2012 te zien is in de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Tentoonstellingsopening – De opening van de tentoonstelling vindt plaats op donderdag 12 januari om 16.00 uur in de Vergaderzaal van de Universiteitsbibliotheek Leiden aan de Witte Singel 27



Leave a Response