Codex Gigas – The Devil’s Bible

codex_g4.jpg

Vroeg in de 13e eeuw, in een klooster in Bohemen wordt een monnik betrapt op een ernstige overtreding van de kloosterregels. Zijn straf is zwaar, hij zal levend worden ingemetseld. Om aan de straf te ontkomen biedt hij aan om in n nacht een boek te schrijven, ter meerdere glorie van het klooster, waarin alle kennis van de wereld zal worden verzameld.

Hij gaat aan de slag, maar tegen middernacht beseft hij dat het een onmogelijke taak is. Hij sluit een pact met de duivel, die hem helpt de taak te volbrengen. Als dank maakt de monnik op een van de pagina’s een kleurrijk portret van Satan.

Het resultaat is een reusachtig boek dat nu bekend is als Devil’s Bible, Codex Gigas, Liber Pergrandis of Gigas Librorum, een van de grootste manuscripten ter wereld.

Het boek is 90 cm hoog, 50 cm breed, het weegt 75 kg en telt 624 pagina’s.

codex_g2.jpg

Het manuscript is in het Latijn geschreven en bevat veertien verschillende teksten, waaronder de Bijbel en de oudst bekende versie van de geschiedenis van Bohemen (Chronica Bohemorum). Opvallend is de samenhang in stijl en uitvoering van het geheel, waardoor men veronderstelt dat het in betrekkelijk korte tijd moet zijn ontstaan.

Het enorme boek overleefde branden en oorlogen en verbleef in meerdere kloosters. Uiteindelijk belandde het in 1594 de beroemde verzameling van Rudolf II. In 1648 werd Praag veroverd door het Zweedse leger en verhuisde het manuscript als onderdeel van de oorlogsbuit naar Zweden.

Tentoonstelling
De Nationale Bibliotheek van Zweden, waar het manuscript is ondergebracht, is nu bezig om de Codex Gigas te digitaliseren**.
Daarna gaat het voor een korte periode terug naar zijn bakermat Praag, waar het tentoongesteld wordt in de Nationale Bibliotheek van 20 september 2007 tot 6 januari 2008.

– Een artikel hierover verscheen al in 2005 in The Prague Post.
– En hier een pdf met info over de Duivelsbijbel en de tentoonstelling van de Tsjechische National Library.

** Update 24 sept. 2007 – Inmiddels is het digitaliseringsproject afgerond en is de Codex Gigas online te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *