‘Amsterdam in de wereld – De wereld in Amsterdam’ Tentoonstelling Bijzondere Collecties UBA

uva-turfmarkt.jpg
‘Amsterdam in de wereld – De wereld in Amsterdam’ is de eerste tentoonstelling in de nieuwe behuizing (zie eerder bericht) van de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek aan de Oude Turfmarkt .

Deze tentoonstelling biedt een thematisch geordende keuze van handschriften, gedrukte boeken, prenten en objecten die in de loop der eeuwen in Amsterdam vervaardigd zijn en omgekeerd, die elders gemaakt zijn en in Amsterdam bij elkaar gekomen.

Te zien zijn onder meer de oudste vogelvluchtkaart van Amsterdam (uit 1544), schoonschrift uit drie werelden, de sonate voor cello en klavier (Opus 69 in A) van Ludwig van Beethoven met correcties van zijn hand, het grootste en kleinste boek in de Bijzondere Collecties, en het originele handschrift van Multatuli’s Max Havelaar.

Deze tentoonstelling gaat vergezeld van een gratis gidsje.

Nog tot en met 16 september 2007 is de tentoonstelling gratis te bezoeken in de tentoonstellingszalen van de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt.

>> Boekbijz_collecties.jpg

Bij de officiële opening van de nieuwe behuizing van de Bijzondere Collecties van de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam aan de Oude Turfmarkt op 11 mei 2007 verscheen een bijzonder vormgegeven publicatie. De honderden foto’s van items van de Bijzondere Collecties van Bettina Neumann vormen het meest in het oog springende onderdeel van dit door Frederik de Wal vormgegeven boekwerk. Ze gaan vergezeld van 101 beschrijvingen van objecten, variërend van affiches tot en met wetenschapsgeschiedenis, door medewerkers van de Bijzondere Collecties.

Vanaf pagina 126 zijn ongeveer vijfhonderd van de meer dan duizend archieven en collecties opgesomd die samen de Bijzondere Collecties vormen. Een aantal van de verzamelingen wordt uitgebreid toegelicht.

Mathieu Lommen (red.). Bijzondere collecties [van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam] naar een nieuwe bibliotheek. Fotografie Bettina Neumann. Waanders Uitgevers, 2007. ISBN 13-978-90-400-8382-2.



Leave a Response