Josephus Justus Scaliger krijgt gedenksteen in Leiden

Op vrijdagmiddag 20 januari 2012 om 16.00 uur wordt aan het pand Breestraat 113 te Leiden een gedenksteen ter nagedachtenis aan Josephus Justus Scaliger (1540-1609) onthuld. De onthulling zal worden uitgevoerd door professor Nicolette Mout, emeritus hoogleraar Algemene Geschiedenis aan de Universiteit Leiden, die ook een korte toespraak bij de plechtigheid zal houden.

Josephus Justus Scaliger accepteerde in 1593 een aanbod om naar Leiden af te reizen en zich te verbinden aan de recent opgerichte Leidse universiteit. Tegen het jaar 1600 was Scaliger het centrum van de universiteit geworden en stroomden vanuit heel Europa studenten en geleerden naar Leiden toe. Onder de leerlingen van Scaliger bevonden zich veelbelovende studenten zoals Daniel Heinsius en Hugo de Groot. Scaliger werd gezien als de grootste geleerde van zijn tijd. Scaliger keerde nooit meer terug naar Frankrijk en overleed in Leiden op 21 januari 1609.

Na zijn dood liet Scaliger al zijn handschriften en boeken in oosterse talen aan de bibliotheek na. Tot op de dag van vandaag vormt deze schenking de kern van de collectie van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

De naam van Scaliger leeft voort in het in 2000 opgerichte Scaliger Instituut, dat zich inzet voor een beter gebruik van de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Leiden in onderwijs en onderzoek.

De gedenksteen wordt de komende weken aangebracht aan de gevel van boekhandel Van Stockum aan de Breestraat 113 (foto), tegenover het Leidse stadhuis. Scaliger woonde in dit pand gedurende de jaren 1594 tot 1607.

De gedenksteen is uitgevoerd door BamBam restauratiebeeldhouwers te Leiden. Dit bedrijf heeft in 2003 ook een gevelsteen ontworpen voor Breestraat 116, het adres waar Nicolaas Beets als Hildebrandt zijn Camera Obscura schreef en in 2010 maakten zij een steen voor het geboortehuis van schrijver F.B. Hotz, Rijnsburgerweg 75 te Leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *