30 dagen SPANNEND! – in de startblokken… nominaties voor de Gouden Strop 2007

spannend1.jpgDe promotie-machines draaien warm. Reserve brandstof is ingeslagen, want voor het Spannende Boek is een week, of zelfs 10 dagen, te kort. Een maand lang Spannende Boeken Promotie.

In het TV-programma Goedemorgen Nederland werd vanmorgen de basis gelegd met de bekendmaking van de nominaties voor de Gouden Strop 2007, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek.

Clairy Polak maakte als juryvoorzitter (lees hier het juryrapport) bekend dat uit 68 inzendingen waren gekozen:

De tiende vrouw – Roel Janssen
Duivelsrug – Peter de Zwaan
Close-up – Esther Verhoef
Moord – Rudy Soetewey

De winnaar ontvangt € 10.000,- en een sculptuur.

goudenstrop2007.jpg

De Gouden Strop wordt uitgereikt op 20 juni tijdens The Power of Plots – Avond van het Spannende Boek in de Melkweg te Amsterdam. The Power of Plots wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd ter gelegenheid van Juni – Maand van het Spannende Boek. Schrijvers, misdaadjournalisten, muzikanten en films zijn te zien en te horen in verschillende zalen van de Melkweg.

Zo begon De Gouden Strop…
Dertien jaar geleden kwamen dertien Nederlandse misdaadauteurs bijeen in een café onder de Westertoren. Tomas Ross had het initiatief genomen voor een verrassend plan: de oprichting van een genootschap van Nederlandstalige misdaadauteurs. De Nederlandse misdaadroman had zich net aan het imago van de Hollandse binnenkamer ontworsteld, Lex van der Tuyn Walinga, Hank Stammer en Peter Finch bedreven hun heldendaden aan verre kusten en juist daar, op de meest Nederlandse aller locaties ontstond op een herfstdag in 1986 een nieuwe club: het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs.

Een club met een prijs. Geen betere manier om de Nederlandstalige misdaadroman te promoten dan de beste roman van het jaar te belonen met een prijs, vond Ross en hij kreeg mandaat om sponsors te zoeken.

Geen prijs zonder naam. In Amerika heet hij de Edgar Allen Poe-prijs, in Engeland de Gouden Dolk en in Nederland zou hij De Gouden Strop gaan heten, naar een boek van Joop van den Broek, de aartsvader van de Nederlandse thriller.

Lees veel meer over de roerige geschiedenis van deze prijs
in het Dossier Gouden Strop.



Leave a Response