350 Jaar Stadsbibliotheek Maastricht

In 1662 werd de stadsbibliotheek Maastricht opgericht in de raadzaal, van het toen nog niet afgebouwde stadhuis. “Een bibliotheque voor den meesten luyster van de stadt”, stelt het jubileumboek uit 1962. Na verschillende omzwervingen en samenvoegingen is ‘de bieb’ sinds 1999 ondergebracht in het Centre Céramique, een multifunctioneel gebouw, ontworpen door Jo Coenen.

Vanaf maart 2012 wordt met diverse activiteiten aandacht besteed aan het 350-jarig bestaan. Twee daarvan zijn al bekend.

AppstrijdCC – Op 15 januari 2012 start er een een ‘app’ ontwerpwedstrijd met als thema ‘De Stadsbibliotheek Maastricht’. De winnaar ontvangt een bedrag van 500 euro en ziet de app mogelijk in productie gaan. Ook het publiek kan stemmen op zijn of haar favoriete app ontwerp. De wedstrijd, o.a. bedoeld voor scholieren en studenten, duurt precies één maand en wordt afgesloten met een prijsuitreiking op 3 maart.

Jubileumtentoonstelling: Verboden boeken – Het verbieden van boeken vanwege hun inhoud is van alle tijden: in de tijd van Sint Servaas werden de geschriften van Arianus verboden, en tegenwoordig boeken als de Duivelsverzen van Salman Rushdie. Ook in de digitale wereld komen we dit tegen: Google heeft inmiddels problemen in China. Het is opvallend dat de Stadsbibliotheek Maastricht veel boeken in haar collectie heeft, die ooit verboden waren. De bibliotheek had en heeft duidelijk een eigen verantwoordelijkheid genomen voor de aanschaf, los van de overheden. De tentoonstelling brengt een grote selectie  van deze verboden boeken uit de eigen collectie voor het voetlicht.



Leave a Response