Tentoonstelling – Den Haag – Meermanno – ‘Een droom van een boek’ – t/m 7 jan. 2007

meermanno_poliphili1.jpg

In museum Meermanno in Den Haag is op 23 september de tentoonstelling ‘Een droom van een boek’ begonnen. Het boek waar het hier om gaat is de Hypnerotomachia Poliphili.
Het is onbekend wie de auteur is van Hypnerotomachia Poliphili. Aldus Manutius in Venetië was in 1499 de eerste drukker. Het verhaal is geschreven in het Grieks, Latijn, Toscaans en Italiaans. Het gaat over de verliefde Poliphilo, die droomt over saters, nimfen, rituelen, bloemen, planten en dieren. De droombeelden vormen het onderwerp van 174 illustraties in het boek.

Het museum heeft de gehele benedenverdieping voor deze tentoonstelling ingeruimd. Prachtige exemplaren van de Venetiaanse boekdrukkunst in de vijftiende eeuw worden getoond. Verschillende drukken (van 1499 tot 1811) van de Hypnerotomachia Poliphili uit Nederlands bezit worden gepresenteerd. En ook tientallen originele pagina’s met tekst en afbeeldingen zijn in detail (met loupe!) te bewonderen. Dit dankzij het exemplaar van het museum zelf dat toe is aan restauratie en voor deze gelegenheid uiteen is genomen zodat de 24 katernen los getoond kunnen worden.

De tentoonstelling is tot en met 7 januari 2007 te zien.

cover-poliphilus.jpg

Museum Meermanno

Prinsessegracht 30

2514 AP Den Haag

www.meermanno.nl

————————-

Een recente nederlandse vertaling is verschenen bij Atheneum-Polak & Van Gennep. De droom van Poliphilus, 2 delen in cassette, 640 pagina’s. Prijs € 59,95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *