De uitgaven van de Boekenweek 2012


De 77e Boekenweek vindt plaats van woensdag 14 t/m zaterdag 24 maart 2012. Het motto is Vriendschap en andere ongemakken. Tom Lanoye schrijft het Boekenweekgeschenk ‘Heldere hemel’, Nico Dijkshoorn het Boekenweekessay ‘Verder alles goed’.

Boekenweekgeschenk – Het boekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Tom Lanoye en is getiteld ‘Heldere hemel’.

Heldere hemel is gebaseerd op een waar gebeurd voorval in de nadagen van de Koude Oorlog: een onbemande Sovjet-Russische straaljager stort neer in een Belgisch gehucht. Een fait divers in de wereldpolitiek, een noodlottig drama voor een familie.

Tom Lanoye (1958) is de vierde Vlaamse auteur die een Boekenweekgeschenk schrijft, Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978) en Hugo Claus (1989) gingen hem voor.

Het boekje komt uit in een oplage van 833.000 exemplaren. Lezers krijgen het boek tijdens de Boekenweek cadeau bij aankoop van ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Het boekenweekgeschenk wordt voor het eerst ook in Vlaanderen verspreid, als Geschenkboek van de Literaire Lente, in een oplage van 64.000 exemplaren.

Boekenweekessay – Ieder jaar wordt een auteur uitgenodigd een essay te schrijven over het thema van de Boekenweek. Het boekenweekessay is dit jaar ‘Verder alles goed’, geschreven door Nico Dijkshoorn (1960). In Verder alles goed verkent Nico Dijkshoorn aan de hand van brieven en ansichtkaarten de chemie van vriendschap.

Het boekje is tijdens de Boekenweek voor € 2,50 verkrijgbaar in de boekwinkel.

Geschreven portret – Het Boekenweek-cv heet voortaan Geschreven portret. Het is het cadeau van de Openbare Bibliotheken aan hun leden ter gelegenheid van de Boekenweek.
Dit jaar dus een inleiding op het werk van Tom Lanoye, korte beschrijvingen van zijn oeuvre en een klein fotoalbum met enkele hoogtepunten uit zijn leven. Het bevat bovendien een prijsvraag met aantrekkelijke prijzen.

Boekenweekmagazine – In het magazine van de Boekenweek 2012 vindt u een uitgebreid overzicht van “inspirerende, fantastische, ontroerende, prikkelende en spannende” boeken over het thema Vriendschap en andere ongemakken.
Het bevat onder meer een exclusief interview met de schrijversvrienden Herman Koch en Christine Otten.
Het gratis Boekenweekmagazine wordt verspreid via de boekhandel en bibliotheken.

Verzamelaars kunnen zich oriënteren bij:


Boekenweekpromo (CPNB)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *