Tentoonstelling Feest van het Fotoboek – het Nederlandse fotoboek sinds 1945

Feest van het fotoboek 
Het Nederlandse fotoboek sinds 1945

Met de tentoonstelling Feest van het Fotoboek toont het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam voor het eerst de jonge geschiedenis van het Nederlandse fotoboek. Aanleiding is de uitgave Het Nederlandse fotoboek, samengesteld door Rik Suermondt en Frits Gierstberg, die gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt.

De tentoonstelling toont een selectie van de titels uit de publicatie, samen met gerelateerde dummies, foto’s, contactafdrukken, ontwerpschetsen en een selectie kinderfotoboeken. Het maakproces, de samenwerking tussen fotograaf en grafisch vormgever én de ontwikkeling van het fotoboek sinds 1945 komen aan bod. Door de tijdspanne waarin de getoonde fotoboeken zijn gemaakt, wordt ook de nieuwste geschiedenis van Nederland zichtbaar.

Het fotoboek staat in het middelpunt van de belangstelling. Ondanks – of misschien wel dankzij – de digitalisering van de fotografie blijkt het ‘oude’ medium van het boek onder hedendaagse fotografen enorm populair. Zij zien het fotoboek als een ideale vorm om hun foto’s in te presenteren en hun verhaal mee te vertellen. Keuze in beeld, papier, ontwerp, typografie en tekst zijn hierin allesbepalend. Het fotoboek is bijna zo oud als de fotografie zelf en blijkt in retrospectief de belangrijkste verspreidingsbron van fotografie, zowel tussen fotografen onderling als tussen de beeldmakers en hun publiek. Boeken hebben namelijk een lang leven, raken internationaal verspreid en hebben daardoor een groot bereik.

Opening en boekpresentatie – Op zaterdag 10 maart 2012 wordt de tentoonstelling Feest van het Fotoboek geopend met de presentatie van Het Nederlandse fotoboek en een visueel en muzikaal fotoboekfeest tijdens de museumnacht.

Tentoonstelling – Het Nederlandse Fotoboek van 10maart tot 20 mei 2012

Boek – Het Nederlandse Fotoboek
Samenstellers Rik Suermondt en Frits Gierstberg kozen ruim 120 van de belangrijkste Nederlandse fotoboeken en plaatsten deze in de context van fotografische en maatschappelijke ontwikkelingen.

gebonden | 240 pagina’s | 24 x 28 cm | Nederlandse editie ISBN 978-90-5662-845-1 | Engelse editie ISBN 978-90-5662-846-8 | verkoopprijs € 49,50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *