Oogafwijking bij MetaMaus ?

Onlangs verscheen de Nederlandse vertaling van ‘MetaMaus’ van Art Spiegelman. Maus geldt als de meest baanbrekende graphic novel ooit en viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum.

Art Spiegelman zorgde met Maus voor een herdefinitie van de strip en voor een nieuwe manier om met de herinneringen van de Tweede Wereldoorlog om te kunnen gaan.
MetaMaus is een overzicht van hoe Spiegelman tot Maus kwam en wat aan het boek voorafging. Het bevat veel werk van Spiegelman, maar ook andere strips, oorlogspamfletten en tekeningen door gevangenen uit de concentratiekampen.

De Nederlandse versie van MetaMaus werd aangekondigd in de najaarscatalogus van stripuitgeverij Oog en Blik (in 2010 overgenomen door De Bezige Bij) en zou in oktober 2011 verschijnen. De cover die erbij werd afgebeeld bevatte, net als bij de oorspronkelijke uitgave een hakenkruis in het oog van de muis. Het bleef lang stil rond het boek. Toen het eindelijk deze maand opdook in de winkel – nu onder de vlag van Uitgeverij De Bezige Bij – bleek het omslag voorzien te zijn van een diepzwart oog…

Overigens een heel mooie uitgave, bovendien voorzien van een dvd met heel veel extra’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *