‘Codex Leicester’ van Leonardo da Vinci te zien in Dublin (en niet in Brussel?)

davinci3.jpg
De Codex Leicester van Leonardo da Vinci – in 1994 gekocht door Bill Gates voor 30 miljoen dollar – is te zien van 13 juni tot 12 augustus 2007 in de Chester Beatty Library in Dublin.

Dit ‘aantekenboekje’ is het enige manuscript van Da Vinci dat in particulier bezit is. Het bestaat uit 18 (dubbelge- vouwen) vellen met aantekeningen en schetsen, geschreven in ‘spiegelschrift’, in de periode 1508-1510.

Het manuscript is nu, onder strenge veiligheidsmaatrege- len, tentoongesteld in de Chester Beatty Library in Dublin. Gratis toegankelijk, maar vooraf reserveren is noodzakelijk.
Men verwacht een record aantal bezoekers. Een eerdere tentoonstelling met werk van Albert Dürer trok in 4 maanden 78.000 bezoekers.

Niet in Brussel te zien?
Het manuscript wordt maar eenmaal per jaar, telkens in een ander land tentoongesteld. Eerder was het te zien in het Vaticaan, Frankrijk en Japan.
Het lijkt er dus op dat de grote Da Vinci tentoonstelling die 18 augustus in Brussel begint (zie bericht 2 mei 2007) dus niet over deze publiekstrekker zal kunnen beschikken.

– Meer over de Codex Leicester bij Wikipedia.

– Meer over Chester Beatty, een buitengewoon verzamelaar (1875-1968), die voor zijn collectie in 1950 in Dublin een bibliotheek stichtte, die in 2000 werd ondergebracht op het terrein van Dublin Castle. De bibliotheek, die tevens een museumfunctie heeft, werd in 2002 gekozen als Europees Museum van het jaar.



Leave a Response