Guus Kuijer krijgt als eerste Nederlander de Astrid Lindgren Memorial Award

De Nederlandse kinderboekenschrijver Guus Kuijer krijgt dit jaar de Astrid Lindgren Memorial Award.

De motivering van de jury luidt:

Guus Kuijer geeft met onbevooroordeelde blik en intellectuele scherpte de problematiek van de moderne samenleving en de grote levensvragen vorm. In zijn boeken is het respect voor het kind net zo vanzelfsprekend als het afstand nemen van intolerantie en onderdrukking. Kuijer verenigt diepe ernst en messcherp realisme met warmte, subtiele humor en visionaire fantasieën. Zijn eenvoudige, heldere en exacte stijl omvat filosofische diepzinnigheid evenals vederlichte poëzie.

De Astrid Lindgrenprijs of Astrid Lindgren Memorial Award (Zweeds: Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne) is een internationale kinderliteratuurprijs. De prijs wordt ook wel de Nobelprijs voor kinderliteratuur genoemd[1].

De prijs werd in 2003 ingesteld door de Zweedse overheid als eerbetoon aan schrijfster Astrid Lindgren. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt en bestaat uit een bedrag van 5 miljoen Zweedse kronen.

De Literatuurprijs ter nagedachtenis aan Astrid Lindgren wordt op 28 mei 2012 uitgereikt tijdens een ceremonie in het Concertgebouw van Stockholm.

De Astrid Lindgrenprijs wordt uitgereikt aan schrijvers, illustrators, vertellers en/of promotors van lezen, wier werk gezien wordt aan gelijk aan dat van Astrid Lindgren. De prijs heeft tot doel de interesse van kinderen in literatuur te vergroten, en het recht van kinderen op toegang tot cultuur wereldwijd aan te prijzen.

In 2010 ontving Kitty Crowther, een Belgisch illustrator en auteur van Franstalige jeugdliteratuur de prijs.

(foto bron: www.alma.se)



Leave a Response