In 2013 een Top Naeff Festival in Dordrecht

 

In 2013 is het zestig jaar geleden dat schrijfster Top Naeff (24 maart 1878 – 22 april 1953) als eerste vrouw, ereburger werd van haar stad Dordrecht.

Het viertal personen dat vorig jaar met groot succes het Godfried Bomans Festival in Dordrecht organiseerde wil nu een gelijksoortig festival van de grond krijgen waarin aandacht wordt geschonken aan de (literaire) betekenis van Top Naeff.

Initiatiefnemers РDe initiatiefnemers zijn G̩ Vaartjes (biograaf van Top Naeff), Hans Berrevoets als voorzitter van het Platform Stedelijke Herdenking, de Bibliotheek A tot Z (co̦rdinator Remko Jas) en DordtLiterair (Casper Markesteijn).

Top Naeff – De schrijfster Top Naeff was in de eerste helft van de twintigste eeuw, één van de grote vrouwen van de Nederlandse literatuur. Zij verdient daarom zestig jaar na haar overlijden brede aandacht in haar stad Dordrecht. Veel plekken hier herinneren aan de tijd Naeff. Haar geboortehuis is te vinden aan de Nieuwe Haven. Vaak speelde ze als kind bij haar grootouders Vriesendorp in het ‘Huis met de zeemeerminnen’ aan de Wolwevershaven. Ook ging ze regelmatig op bezoek bij haar oudoom Simon van Gijn die woonde in een statig herenhuis dat nu als museum Van Gijn bekend staat. Top schreef veel in haar schrijfhuisje dat nog steeds te vinden is in de tuin achter een huis aan de Johan de Wittstraat. Gé Vaartjes en Hans Berrevoets hebben eerder een pleidooi gehouden om dit schrijfhuisje te behouden voor de toekomst en herkenbaar te maken als Top-schrijfplaats.

(Gezien bij Dordrecht.net)

Top Naeff werd op haar 75e verjaardag (24-03-1953) ere-burgeres van Dordrecht. In haar toespraak zei ze:

Ik heb in mijn jeugd de grootste moeite gehad, om van de gemeente Dordrecht een bewijs van goed zedelijk gedrag te bemachtigen, toen ik plotseling een verre reis moest maken en de papieren voor een paspoort nodig had. En nu biedt dezelfde gemeente mij het ereburgerschap aan. Dit is wel een zeldzame rehabilitatie!

 Leave a Response