Nieuws uit booktown Hay-on-Wye

De bekende Hay-on-Wye-watcher Wim Huijser bracht van zijn recente bezoek aan het boekenstadje weer wat nieuwtjes mee over de veranderingen in deze oudste booktown.

Verandering in Hay-on-Wye – In Hay-on-Wye, de bakermat van alle boekenstadje dat nog altijd de meeste boekwinkels telt, is de teruggang in boekenland nu ook merkbaar.

In de afgelopen maanden sloten drie van de bookshops hun deuren: The Hay Book Company (voorheen Mark Westwood’s), Bookends, The Bookshop en C. Arden Bookseller, hoewel die laatste als specialist in natuur(historie) en tuinieren met pensioen gaat en wel online doorgaat. Nog ingrijpender is het feit dat ook Pembertons, de enige bookshop in Hay met nieuwe boeken, er mee gaat stoppen.

Eigenaar Diana Blunt blijft wel de leverancier van boeken voor het jaarlijkse Hay Festival dat dit jaar van 31 mei tot 10 juni de 25ste editie zal beleven

Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen.

Enkele jaren terug werd Richard Booth’s Bookshop overgenomen, maar de winkel in Lion Street behield wel die naam. De zaak werd ingrijpend verbouwd en voorzien van mooie leeshoekjes, een Bookshop Café en een Cinema (zie foto).

Richard Booth, die in de jaren ’60 de markettown op de grens van Engeland en Wales als boekenstadje op de kaart zette, resideert nog altijd in zijn eigen Castle Bookshop, al staat ook dit kasteel al enige tijd te koop.Voor 2 miljoen pond mag iemand zich er tot de nieuwe King of Hay kronen. Booth zelf wil zich als founding father wel bezig blijven houden met de International Organisation of Booktowns.

 

Wim Huijser schreef o.a. het boek Kingdom of Books. Hay-on-Wye bibliopolis onder de Black Mountains, Soesterberg 2007. [de boeken van Wim Huijser]Leave a Response