‘Bibliotheca Thurkowiana Minor’ krijgt plaats in Museum Meermanno | Huis van het boek

Het levenswerk van Geert Thurkow – de ‘Bibliotheca Thurkowiana Minor’ – is aangekocht door Museum Meermanno | Huis van het boek.

Vandaag, 13 april 2012, vindt de overdracht plaats van deze belangrijke nieuwe aanwinst voor Museum Meermanno | Huis van het boek: de Bibliotheca Thurkowiana Minor, een prachtige miniatuurbibliotheek die werd opgericht door Guus en Luce Thurkow.

Een imposante kabinetkast van eikenhout bevat de replica van een klassieke achttiende-eeuwse bibliotheek, tot in de kleinste details uitgevoerd op een schaal van 1 : 4. De bibliotheek bevat ruim vijtienhonderd miniatuurboekjes, waaronder zo’n vijfhonderd unica. Er zijn meer grote (en grotere) verzamelingen miniatuurboeken bekend, maar geen andere is ondergebracht in zo’n schitterende bibliotheek.

Guus Thurkow (1942-2011) was handboekbinder, maar ook uitgever, verzamelaar, antiquaar, bibliothecaris en bovenal een bibliofiel. Hij ontplooide zijn bibliofiele activiteiten in nauwe samenwerking met zijn echtgenote Luce, die ook een ervaren boekbinder is. Hun gezamenlijke gedrevenheid richtte zich bovenal op het Miniatuurboek. Guus en Luce maakten sedert 1984 naam met hun uitgeverij van miniatuurboekjes ‘The Catharijne Press’, waarmee zij internationale faam verwierven.

In 2001 besloten zij een bibliotheek voor hun miniatuurboeken te laten bouwen naar het voorbeeld van beroemde 17de- en 18de-eeuwse Nederlandse poppenhuizen.
Met medewerking van diverse specialisten werd deze Bibliotheca Thurkowiana Minor gebouwd. De bibliotheek omvat twintig boekenkasten met zes planken en is verder ingericht met een aard- en een hemelglobe, een werktafel en stoel voor de bibliothecaris, een boekentrap en een standbeeld van Don Quichote, de beschermheer van de bibliotheek.

De collectie is klassiek ingedeeld in rubrieken als Historia Naturalis en Musica, en een enkele meer moderne categorie als Photographia. De afdeling Erotica is vanzelfsprekend achter een geheime toegang verborgen.

ZIEN? – Deze miniatuurbibliotheek is voorlopig beperkt toegankelijk. Iedere woensdagmiddag om 13.00 uur opent een museummedewerker de kast en toont diverse voorbeelden van miniatuurboeken.

FILM – In 2009 is van Guus en zijn bibliotheek door Koert Davidse (Serious Film) een boeiende filmdocumentaire gemaakt. De titel van de film is gebaseerd op Don Quichote die tegen de windmolens riep: “Ellos son Gigantes”, Het zijn Reuzen, wat ook het motto is van de bibliotheek.

De foto’s hier onder zijn uit de film genomen en geven een goede indruk van de schitterende, gedetailleerde uitwerking van deze ‘mooiste miniatuurbibliotheek ter wereld’.


meer over de Bibliotheca Thurkowiana Minor

 

eerder bericht over miniatuurboeken bij BD2 Responses to “‘Bibliotheca Thurkowiana Minor’ krijgt plaats in Museum Meermanno | Huis van het boek”

  1. Alma , Michiel schreef:

    Thurkow : ik probeer een wilkast te vullen met miniatuurboekjes , -10,4 cm. , welk een gefroebel vergekleken bij dit prachtige werk , geweldig dat er zulke boekenliefhebbers bestaan ,

    Alma
    Langweer

Leave a Response