Openingsweekend Bibliotheek ‘De Boekenberg’ in Spijkenisse – 20/22 april 2012


Op vrijdag 20 april 2012 gaan de deuren van de nieuwe openbare bibliotheek in Spijkenisse open.

Vanaf 11.00 uur kunt u alles komen bewonderen en leiden wij u rond in ons nieuwe huis en voor deze ene keer zijn we tot 22.00 uur open. Heeft u op vrijdag geen tijd? Geen probleem, wij organiseren een openingsweekend, ook op zaterdag en zondag wordt u extra feestelijk ontvangen. Wat we precies gaan doen, houden we nog even geheim, hou onze website en nieuwsbrieven in de gaten!

Voor veel bibliotheken zijn het moeilijke tijden, met opgelegde bezuinigingen en gedwongen sluitingen van filialen, maar de gemeente Spijkenisse zet zich op de kaart met dit bijzondere bibliotheekgebouw, ontworpen door Buro MVRDV. Ook bij dit project zorgden vertragingen (in 2005 was de planning: oplevering 2e kwartaal 2008)  en kostenstijgingen voor de nodige opschudding, maar nu beschikt Spijkenisse over een ‘glazen boekenkast’ als opvallend element in de binnenstad.

De Boekenberg, de nieuwe bibliotheek op het kerkplein, is 3600 m2 groot. De nieuwe bibliotheek bevat naast het bibliotheekgedeelte ook commerciële ruimten. Het ontwerp is simpel maar fascinerend. Alle ‘gesloten’ ruimten, zoals kantoren, magazijnen, vergaderruimtes etc. zijn gestapeld, zodat een trappyramide of Ziggurat ontstaat. Alle boekenkasten zijn gemonteerd tegen deze “berg”. De terrassen rond de berg worden gebruikt voor looppaden, tentoonstellings- en presentatieruimten, lezen en ontmoeten, waardoor een spiraal van 480 meter ontstaat om de Boekenberg heen.

Eerdere berichten bij Boekendingen:One Response to “Openingsweekend Bibliotheek ‘De Boekenberg’ in Spijkenisse – 20/22 april 2012”

  1. Ziet er mooit uit en ben er al vaker geweest. Zeker het bezoeken waard.

Leave a Response