Literair fietsen langs route Blauwe Tram

http://www.youtube.com/watch?v=K7gHWkmgJz4Film van de blauwe tram, waarin het traject van Leiden naar Den Haag in beeld wordt gebracht. De opnames dateren uit medio 1960, de laatste dagen dus voor het nostalgisch vervoermiddel (upload van judaspetrus12, 13 sep 2009).

Het is vijftig jaar geleden dat de legendarische ‘Blauwe Tram’ voor het laatst zijn traject reed van Den Haag naar Leiden.

De tram reed tussen 1881 en 1961 in het gebied tussen Den Haag, Leiden, Katwijk, Noordwijk, Haarlem, Zandvoort, Amsterdam, Purmerend, Edam en Volendam. In de jaren ’20, ’30 en ’40 was de tram – die overigens pas vanaf 1924 blauw was – een belangrijke verkeersader in de regio.

Als hommage aan de Blauwe Tram hebben ProBiblio, het Historisch Genootschap De Blauwe Tram en bibliotheken die aan de oorspronkelijke route liggen gezamenlijk een project opgezet met een reizende expositie, lezingen en activiteiten waarbij mensen herinneringen kunnen uitwisselen.

Fietsroute

– ProBiblio heeft 2 literaire fietsroutes uitgebracht langs het voormalige tracé van de Blauwe Tram. In het boekje zijn twee routes opgenomen: Scheveningen-Leiden (24.5 km) en Leiden-Katwijk-Noordwijk-Leiden (26,5 km). Naast wetenswaardigheden over de tram wordt er ook veel aandacht besteed aan de literaire geschiedenis van het gebied. Zo zijn er links met o.a. W.F. Hermans, Jan Wolkers, F.B. Hotz, Maarten Biesheuvel en Henriëtte Roland Holst.

Omdat de route zoveel mogelijk het tracé volgt, betekent dit dat fietsers af en toe langs drukke wegen (overigens wel altijd op fietspaden) worden geleid. André Brouwer, samensteller van de route, merkt in zijn inleiding op dat dit ook zijn charmes heeft: “U ervaart hoe het voor de reiziger van meer dan een halve eeuw geleden geweest moet zijn om per tram de dorpen langs zich heen te zien trekken.”

De route is gratis af te halen bij de deelnemende bibliotheken. Naast de Bollenstreek zijn dit de bibliotheken Den Haag (vestiging Ypenburg), Katwijk, Leidschendam-Voorburg, BplusC (Leiden) en Voorschoten. U kunt het boekje ook hier downloaden.

Project de Blauwe Tram ging van start in de centrale bibliotheek van Leiden was met een drukbezochte lezing en de expositie met origineel materiaal uit de verzameling van het Historisch Genootschap. De Blauwe tram ‘reist’ verder langs de bibliotheken Wassenaar, Voorschoten, Den Haag, Bollenstreek, Katwijk, Leidschendam en Voorburg.

> meer ‘literair reizen’ bij boekendingen2 Responses to “Literair fietsen langs route Blauwe Tram”

  1. siddré schreef:

    Waar kan ik het boekje de blauwe tram verkrijgen ,

Leave a Response