Jongerenliteratuur Prijs 2012 voor Arjen Lubach, Anne-Gine Goemans en Paul Murray

Vanmiddag werden de winnaars bekend gemaakt van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs.

Anne-Gine Goemans won de juryprijs in de categorie Nederlandstalig voor haar boek Glijvlucht.

‘Glijvlucht is een uitgebalanceerde, complete roman die zich onderscheidt door een veelheid aan thema’s en eigenzinnige, zo niet excentrieke personages van wie de tragikomische, kleinmenselijke karaktertrekken ontroerend herkenbaar zijn.’

Arjen Lubach kreeg met zijn boek Magnus de meeste stemmen van jongeren en werd de winnaar van de publieksprijs.

‘In dit uit drie aktes opgebouwde lichtvoetige, met vaart geschreven drama, dat zich afwisselend in Nederland, Zweden en Zwitserland afspeelt, toont Arjen Lubach zich een ongemeen sterk verhalenverteller, met een speelse knipoog naar W.F. Hermans’ Nooit meer slapen.’

De Ierse schrijver Paul Murray streek met de eer in de categorie best vertaalde boek voor Skippy tussen de sterren, dat is vertaald door Dirk-Jan Arensman.

‘Voor een roman van het formaat als Skippy tussen de sterren van Paul Murray schieten sowieso woorden te kort. Hartverscheurend, komisch, overweldigend en geëngageerd…’ aldus het juryrapport over de winnaar in de categorie vertaald.

De auteurs ontvingen ieder een trofee en 15.000 euro. In de categorie vertalingen wordt de prijs gedeeld tussen schrijver en vertaler.

De Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs is een Vlaams-Nederlandse prijs voor het beste boek voor jongeren tussen de 15 en 30 jaar. Voor de publieksprijs konden jongeren via internet hun stem uitbrengen.



Leave a Response