Buddingh’-biograaf Wim Huijser blij met vondst doos vol nieuw materiaal

 

In februari werd bekend dat in het huis waar schrijver/dichter Kees Buddingh’ het grootste deel van zijn leven doorbracht, de Bankastraat in Dordrecht, een doos vol uniek materiaal was aangetroffen, tot de rand toe gevuld met archivalia, manuscripten en typoscripten.

Belangrijke aanwinsten zijn drie mappen met dagboeknotities uit de jaren 1972-1975, een bundel met 94 dierengedichten, circa 165 andere gedichten en korte verhalen in typoscript, een ongepubliceerd jeugdwerk uit 1931, en liefst 82 handgeschreven bladzijden met gedichten, aforismen en korte verhalen. Daarnaast lagen er zo’n 150 persoonlijke en zakelijke documenten in de verhuisdoos: contracten met uitgeverijen, correspondentie met mede-auteurs als J. Bernlef, Gerrit Komrij, Bert Schierbeek, Hans Warren, Jan Cremer en W.F. Hermans. Curiosa zijn een TBC-verklaring, briefwisselingen met de belastingdienst, staten van inkomsten, lidmaatschapskaarten van DFC, entreekaartjes voor cricketwedstrijden, en zelfs een pakje pijpenragers met ideeën voor zijn zogenaamde kastjes. (foto dordrecht.net)

Het materiaal is aangekocht door Erfgoedcentrum DiEP in Dordrecht. DIEP bezat al wel een grote hoeveelheid boeken van Buddingh’, maar nog niet veel origineel materiaal.

Regionale zender TV Rijnmond maakte bovenstaande reportage waarin Wim Huijser, schrijver van de biografie van Buddingh’, vertelt over deze belangrijke vondst.Leave a Response