World Book Day & World Book Night – 23 april 2012

Wereldboekendag is een evenement dat jaarlijks op 23 april wordt gehouden door UNESCO ‘ter promotie van lezen, publicatie en auteursrechten’. De dag werd voor het eerst gehouden in 1995. Hierboven de officiële poster (zie website).

Wereldboekendag wordt inmiddels in meer dan 100 landen gevierd, waarbij elk land zijn eigen activiteiten organiseert. In Nederland wordt het organiseren van deze dag sinds 2002 overgelaten aan de Stichting Read to Grow maar de bijbehorende website is blijven steken op 2008.

In België is de Stichting Lezen verantwoordelijk voor Wereldboekendag.

Hierboven de poster, ontwerp van Kris Demey, die naar alle bibliotheken werd gestuurd.

“De woorden die je leest, roepen een eigen wereld op, zonder dat er een beeld – fotografisch of illustratief – moet worden voorgeschoteld. De teksten van de schrijver creëeren personages en laten situaties en omstandigheden voor je geestesoog verschijnen. En daarin zit voor mij net het magische van lezen en literatuur. In de woorden zitten werelden. “

World Book Night

Engeland organiseerde op 5 maart in 2011 voor het eerst de World Book Night (zie eerder bericht), een promotie-aktie waarbij 1 miljoen boeken gratis werden weggegeven. Het succes was groot en dit jaar is er ook een World Book Night in de Verenigde Staten en in Duitsland. In deze landen – en nu ook in de UK – is hiervoor als datum 23 april gekozen.

Hieronder een promofilmpje voor het grote slotfeest van de Duitse World Book Night in Hamburg.

http://www.youtube.com/watch?v=jssMGuZ4OEo

 Leave a Response