Prijs der Nederlandse Letteren na 11 jaar weer eens voor een Vlaming

De Vlaamse dichter en dagboekschrijver Leonard Nolens (1947) ontvangt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 40.000 euro.
Dit maakte de voorzitter van het Comité van Ministers van de Taalunie, de Vlaamse Minister van Onderwijs Pascal Smet woensdagavond bekend in een uitverkochte Bourlaschouwburg in Antwerpen, waar de 65ste verjaardag van Nolens gevierd werd.

Nolens heeft sinds zijn debuut in 1969 een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Zijn bundel Liefdes verklaringen (1990) werd in Nederland bekroond met de Jan Campertprijs en in België met de Driejaarlijkse Staatsprijs. In 1997 kreeg hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. In 2008 werd hem de VSB Poëzieprijs toegekend.

De Nederlandse Taalunie kent de Prijs der Nederlandse Letteren om de drie jaar toe aan “een auteur van wie het werk een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur”.

Orde en wanorde

Jarenlang ging het er keurig aan toe. De ene keer werd een Nederlander de prijs toegekend, uit te reiken door de Belgische koning, de andere keer ontving een Vlaming de prijs uit handen van de Nederlandse koningin.

In 2001 ging het mis. Er ontstond opschudding toen men vond dat koning Albert II de prijs niet uit kon reiken aan Gerard Reve, toen bekend werd dat diens levenspartner Joop Schafthuizen werd verdacht van ontucht met een minderjarige. Het prijzengeld van 16.000 euro werd overgemaakt via de bank en de oorkonde werd bij Gerard Reve thuisbezorgd.

In 2004 zou weer een Vlaming aan de beurt zijn, maar het werd Hella Haasse, die bovendien de prijs kreeg uitgereikt door Koningin Beatrix.

De prijsuitreiking in 2007 liep geheel in het honderd. Jeroen Brouwers werd uitverkoren voor de prijs, maar deze begon uitgebreid te ageren tegen de hoogte van het prijzengeld. 16.000 Euro was in zijn ogen een beschamend laag bedrag voor een dergelijke prestigieuze prijs. Een maand voordat de prijs zou worden uitgereikt besloot hij de prijs te weigeren. Het prijzengeld werd na deze affaire verhoogd tot het huidige niveau van 40.000 Euro.

Na twee, in plaats van drie jaar, kreeg in 2009 Cees Nooteboom de Prijs der Nederlandse Letteren, uitgereikt door Koning Albert II.

Dit jaar, 2012, lijkt de orde eindelijk weer hersteld. Aan de Vlaming Leonard Nolens zal, naar verwachting, in november de prijs worden uitgereikt door Koningin Beatrix.

‘Leonard Nolens doet het Nederlands opnieuw zingen. Hij is een uitzonderlijk dichter, een begenadigd voorlezer en zijn werk kenmerkt zich als een levenslange worsteling in taal en een zoektocht naar de eigen identiteit en die van de ander’.

(Citaat van de jury van de Prijs der Nederlandse Letteren 2012)

boeken van Leonard Nolen bij bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *