De Boekenboom in beeld…

De eerste Boekenboom van Nederland staat in Zwijndrecht en werd op dinsdag 24 april 2012 officieel in gebruik genomen door schrijver Jan Terlouw (zie eerder bericht BD).

Ik ben de alternatieve openbare bibliotheek gaan bekijken, nu hij nog in volle glorie in het plantsoen staat. Vijf boomstammen zijn op degelijke wijze samengevoegd en op een stevig betonnen plateau neergezet. In de vakjes zijn alleen nog een aantal kinderboeken te vinden. Iedereen kan een boek lenen, terugzetten of eigen overtollige boeken in de vakken zetten.

Hoewel de meeste mensen het een erg leuk idee vinden blijkt uit reacties onder een bericht van RTV Rijnmond dat buurtbewoners er weinig heil in zien.

Een sympathiek maar onrealistisch en daarom onzinnig idee dat nog uitgevoerd is ook.

Leuk initiatief maar zonde van de knaken.
Dat ding is in no time helemaal vernield en gesloopt, wedden?

Op dat grasveld staat namelijk altijd een groep hangjeugd, met scooters en dergelijke. Dit had misschien 40 jaar geleden een leuk idee geweest, maar nu kan dit helaas niet meer.

Ik hou u op de hoogte…

UPDATE  –  10 oktober 2013

boekenboom-2013-1boekenboom-2013-2

Ondanks de sombere voorspellingen is de Boekenboom in Zwijndrecht na anderhalf jaar nog steeds intact en wordt er regelmatig gebruik van gemaakt.

UPDATE 10 juli 2019

“Nadat vandalen eerder al enkele boeken in de brand hadden gestoken is maandagavond ook de Boekenboom aan de Kloosstraat zelf in vlammen opgegaan.”



4 Responses to “De Boekenboom in beeld…”

  1. […] des troncs d’arbres évidés. Ce type de projet a également été mis en place aux Pays-Bas ou en […]

  2. Peter schreef:

    En, hoe staat het nu met deze openbare bieb?

    ‘Ik hou u op de hoogte…”?

  3. boekendingen schreef:

    Peter, ik ben gelijk poolshoogte gaan nemen in Zwijndrecht. Zie de foto’s hierboven. De boom is intact en de meisjes die ik er aantrof vertelden dat ze er regelmatig boeken gingen lenen.
    Lijkt dus wel succes te zijn.

  4. […] Gelukkig kun je beide vliegen in één klap platslaan: maak een binnenlandse ontdekkingstocht langs de Minibiebs. Het principe werkt zo: meer dan 1800 mensen hebben een biebje bij hun huis, ze staan allemaal op een website, je leent een boek, leest het en brengt het terug. Of je ruilt een boek dat je al hebt gelezen voor een boek dat je nog niet hebt gelezen. Bijvoorbeeld in de Bruilboom. Wil je liever zelf een Bruilboom maken (je kunt nu toch niet op vakantie): René legt je even uit hoe het moet. Wil je graag de boekenboom van de foto bovenaan gaan bekijken: helaas, die stond in Zwijndrecht en is vorig jaar met boeken en al in de fik gestoken. […]

Leave a Response