BücherboXX – bibliotheek in telefooncel verovert nu ook Europa

In Wuppertal werd vorige maand een telefooncel in gebruik genomen als ‘openbare bibliotheek’ waar iedereen zijn overtollige boeken in kan zetten en die door anderen kunnen worden meegenomen. (Video gepubliceerd op 24 apr 2012 door wz-tv wuppertal)

Onlangs was de ‘Boekenboom’ in het nieuws als primeur voor Nederland (zie eerder bericht). Maar in een aantal landen is al meer te beleven op dit gebied. De man die in het filmpje aan het woord komt, Hans-Jürgen Greve uit Keulen, heeft in Duitsland al meer dan vijftig openbare boekenkasten neergezet, met zijn organisatie/bedrijf BOKX.

 

Een ander Duits project is BücherboXX, dat het ombouwen van oude telefooncellen tot boekenkast promoot. Het initiatief is van het ‘Institut für Nachhaltigkeit in Bildung, Arbeit und Kultur’ (INBAK) en het wordt omschreven als:

Ziel des Projekts ist der nachhaltige Um- und Ausbau alter Telefonzellen zu öffentlichen Straßenbibliotheken. Das hat zwei Komponenten: Der Ausbau wird von Auszubildenden im Rahmen ihrer Berufsausbildung in Betrieben oder Berufsschulen durchgeführt, woran mehrere Gewerke und Lernorte beteiligt sein können. Die zweite Komponente ist die Aufstellung und Nutzung der BücherboXX im öffentlichen Raum zum Zwecke des freien Büchertauschs nach dem Motto „Bring ein Buch, nimm ein Buch, lies ein Buch.”

Veel meer is te lezen op het weblog BücherboXX Berlin, waar de vierde telefooncel binnenkort een plaats krijgt. Op de officiële website BücherboXX is te zien dat het initiatief zich verspreid naar andere Europese landen.

Al in 2009 dook deze foto op in het wereldnieuws…

November 2009 BBC – Phone box has new life as library in een klein dorpje in Engeland…

en meer recent: Een openbare telefooncel in New York, die een extra functie kreeg, dankzij het ‘urban betterment project’ van John Locke (lees en kijk meer).

Het idee rond deze ‘openbare uitruilplaatsen’ heeft alles te maken met het wereldwijde idee van BookCrossing – laat je boeken achter in het wild – dat in 2001 werd gelanceerd (zie wikipedia).2 Responses to “BücherboXX – bibliotheek in telefooncel verovert nu ook Europa”

  1. […] openbare objecten zoals De Amersfoortse boekenkast , de boekenboom, de boekenkast in een voormalige telefooncel , boekenkasten in voormalige objecten zoals deze in Wenen – en hier vind je een lijst met […]

  2. Lieven schreef:

    en waarom werd dit idee nog niet in een bushokje geïntegreerd… een ideale plek om te lezen, maar vaak geen boek bij de hand…

Leave a Response