David Pefko winnaar Gouden Boekenuil 2012

David Pefko wint de Gouden Boekenuil, de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen.

Zijn roman Het voorseizoen wordt als beste Nederlandstalige literaire werk van 2011 bekroond. Pefko ontvangt 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre.

Het hoofdpersonage van het bekroonde boek is een eenzame dwaalgast maar ook een kwetsbare mens van vlees en bloed die verstrikt raakt in een web van gebeurtenissen. De mens rijdt rondjes, geraakt niet waar hij zou willen zijn. Met zin voor detail, met gevoel voor ritme en met ruimte voor slapstick creëert de auteur een leven dat we niet willen leiden, een mens die we niet willen zijn maar toch pijnlijk herkenbaar. Het boek is een genadeloze analyse van de tijdsgeest, ijzingwekkend spannend en vlijmscherp neergezet in een zinderende stijl. (jury)

Prijs van de Lezersjury

De keuze van de 100-koppige Lezersjury viel op Grip van Stephan Enter. Deze Prijs van de Lezersjury levert Enter 2.500 euro op en een pen van Montblanc.

Het klassieke, maar melodieus gecomponeerde verhaal laat zich lezen in poëtische, meanderende zinnen. Onze winnaar is een grootse taalvirtuoos. Je voelt je meedeinen op de cadans van een trein terwijl schitterend beschreven vergezichten de herinneringen aan vroeger stuk voor stuk op hun plaats laten vallen. Wie eerder gemaakte keuzes in het eigen leven in een ander daglicht wil plaatsen, moet volgens de Lezersjury deze roman lezen, en vooral ook herlezen. Want daar vraagt het boek om. Kortom, een meesterlijke roman. (jury)

Juryvoorzitters Phara de Aguirre en Lies Lefever reikten vanavond de prijzen uit in de Handelsbeurs in Gent.

De drie overige genomineerden waren:

 



Leave a Response