‘Bookyard’ – een openluchtbibliotheek van Massimo Bartolini op kunstmanifestatie TRACK

Bookyard, Wijngaard Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 14

TRACK is een bijzondere kunstervaring in de stad Gent. 44 Internationale kunstenaars werden uitgenodigd om nieuw werk te creëren in enkele stadswijken van Gent. De kunstwerken zijn tot half september te bekijken.

De italiaanse kunstenaar Massimo Bartolini (1962) realiseerde voor TRACK een openluchtbibliotheek in de wijngaard van de Sint-Pietersabdij, een oase van groen en rust in het centrum van Gent. Deze wijngaard gaat terug tot de middeleeuwen en werd in de jaren zeventig nieuw leven ingeblazen door de Gentse Wijnmetersgilde.

In de symbolische schaduw van de Boekentoren kunnen bezoekers hier tweedehandsboeken uitlenen, kopen of ruilen. Bartolini plaatste de boekenkasten in het verlengde van de wijnranken, evenwijdig leunend tegen de helling van de tuin.

Zoals goede wijn, kunnen ook boeken geestverruimend werken (Bartolini).

TRACK plaatste een speciale collectebus in de wijngaard van de Sint-Pietersabdij. Wie een boek wil kopen, deponeert een bedrag naar keuze in de bus. De opbrengst komt ten goede aan de actie van 11.11.11.

Het werk van Massimo Bartolini is zeer divers en omvat uiteenlopende media zoals sculptuur, performance en fotografie. In zijn installaties verwerkt hij een ludieke vorm van controleverlies, door bijvoorbeeld vloeren te verhogen of ruimten te verwringen. Bartolini’s sensuele werk activeert een perspectiefverschuiving en relativeert al wat standvastig en onveranderlijk lijkt. Door een specifiek gebruik van licht en vaak ook geluid, creëert hij ruimten met een tactiele kracht. Op een poëtische manier plaatst hij in de objectieve realiteit een toegangspoort tot een ideale wereld waar ruimte is voor verbeelding, dromen, herinneringen, passies en nostalgie. (TRACK)Leave a Response