Tentoonstelling in Haarlem – ‘Vogels van formaat’ meesterwerk van John James Audubon (1785-1851)

audubon2.jpg

De bibliotheek van Teylers Museum herbergt een exemplaar van duurste boek ter wereld, The Birds of America van John James Audubon, waarin alle vogels van Noord- en Zuid Amerika op ware grootte zijn afgebeeld. audubon1.jpgThe Birds of America is voor velen het mooiste vogelboek. En is het niet het mooiste, sinds maart 2000 is het in ieder geval het duurste in druk verschenen boek dat ooit geveild is: voor een slordige 8,8 miljoen dollar verkocht veilinghuis Christie’s het werk.

De maker van dit meesterwerk is John James Audubon (1785-1851), een avontuurlijk ingestelde autodidact van Franse afkomst. Op twintigjarige leeftijd vertrok hij naar Amerika. Daar trok hij jarenlang door de Amerikaanse wildernis met het idee om de complete Noord Amerikaanse vogelfauna in beeld te brengen. Tevergeefs probeerde Audubon zijn map met waterverfschilderingen in de Verenigde Staten te gelde te maken. Toen dit niet lukte nam hij de boot naar Engeland. Uiteindelijk vond hij in de drukker en graveur Robert Havell de ideale compagnon. Havell verzorgde de 435 in aquatint gedrukte afbeeldingen.

audubon4.jpg.

Audubons vogels zijn allen op ware grootte afgebeeld. Het formaat wordt ‘dubbelolifant’ genoemd en is ongeveer 64 bij 97 centimeter. Voor sommige vogels als bijvoorbeeld de flamingo gaf dit problemen; de nek van de flamingo kronkelt zich via de bovenkant langs de hele zijkant naar beneden. De meeste vogels zijn in hun natuurlijke omgeving geplaatst en op levendige wijze afgebeeld. Ook de vaak prachtige botanische details zorgen er voor dat dit werk een bijzondere kwaliteit bezit.

Audubon schreef in samenwerking met William Gillivray zijn ‘Ornithological Biography‘. Dit boek bestaat uit vijf delen tekst, en hoort bij de 435 platen.

Het Teylersmuseum richt nu een expositie in over het boek.

Vogels van formaat. Het meesterwerk van John James Audubon (1785-1851)

Open van 3 november 2007 tot en met 20 januari 2008.

audubon5.jpg

Uitgeverij Nieuw Amsterdam Uitgeverij verzorgt een publicatie bij de tentoonstelling.

Vogels van formaat
Het meesterwerk van John James Audubon

In dit boek gaat Reinjan Mulder in op Audubons werkwijze en zijn Frans-Amerikaanse achtergrond, maar ook op het veranderde denken over dieren in de 19de eeuw en op de betekenis die Audubon had voor Charles Darwin en voor het Amerikaanse levensgevoel.

– paperback met flappen € 17,50
– 64 blz. 21 x 29,7 cm
– met 50 full colour afbeeldingen

———–

Update 13 december 2007: Bij ‘NieuwAmsterdamTV‘ is een video te zien waar Reinjan Mulder een inleiding geeft over de tentoonstelling.



Leave a Response