Gluren bij de buren…

kim3.jpg

In juli 2007 is Kimbooktu, naast haar website over ‘bookish things‘ begonnen met een nieuwe site ‘Your Home Library‘ waar iedereen foto’s kan aanleveren van zijn of haar thuisbibliotheek. Inmiddels zijn zo’n 35 bijdragen te bekijken, waarvan ruim de helft uit USA en Canada. Verder onder meer uit Polen, Australië, Nederland en India. Veel verschil is daar overigens niet in te ontdekken. Vandaar de oproep van Kimbooktu: I would love to receive some libraries of European, Asian, African and South American countries to create more diversity. Don’t be shy!

kim2.jpg

Dit is de bibliotheek van Sally uit Australië.

— 0 —

Eerder, in augustus 2006, begonnen ‘weirdomusic‘ en ‘boekengek‘ met de weblog ‘Foto’s van boekenkasten‘. Het zelfde idee, maar daar zijn de verschillende bijdragen – een kleine 30 stuks – van wat meer toelichting voorzien.

— 0 —

Bij het zien van al die billy’s en lundia’s moest ik toch weer even denken aan de prachtige foto van de thuisbibliotheek van Boudewijn Büch – voor velen de ultieme droom…

buch-lib.jpg

Gezien op de website van het Boudewijn Büch Museum.One Response to “Gluren bij de buren…”

 1. Kimbooktu schreef:

  Dag!

  Bedankt voor de vermelding van mijn project!

  De Nederlandse website die je noemt is inderdaad een hele mooie. Toen ik met mijn project begon wist ik niet van het bestaan van die website.

  Mijn filosofie is echter anders dan die van hen, voor zover ik weet. Met de foto’s van de bibliotheken wil ik namelijk niet alleen het oog van de bezoeker plezieren. Ik ben bewust opzoek naar boekenkasten van mensen uit verschillende landen en uit verschillende culturen. Dit om aan te tonen dat we eigenlijk niet zo verschillend zijn. (Een beetje idealisme is mij niet vreemd.) Een passie voor iets, in dit geval boeken, blijkt zich overal op dezelfde manier te uiten.

  “Toon mij je boekenkast en ik zeg je wie je bent”, is wat dat betreft maar ten dele waar. Aan de boeken in de kast kun je weliswaar afleiden wat voor persoon de eigenaar is. Het geheel van de bibliotheek, het plaatje an sich, is echter een ander verhaal.

  Bij sommigen is het uiteraard netter dan bij de ander, maar de liefde voor boeken is bij iedereen even groot. En – rommeltje of niet – een Amerikaanse boekenkast blijkt er niet veel ander uit te zien dan bijvoorbeeld een Poolse. En dat vind ik, om eerlijk te zijn, eigenlijk heel verrassend.

Leave a Response