Eerste muurgedicht in Parijs – ‘Le Bateau Ivre’ van Arthur Rimbaud – wordt 14 juni 2012 onthuld

Op 14 juni 2012 om 18.30 uur wordt in de Rue Férou, een zijstraat van de Place St. Sulpice, het 100 regels tellende gedicht ‘Le Bateau Ivre’ van Arthur Rimbaud onthuld door Jean-Pierre LeCoq, burgemeester van het 6e arrondissement van Parijs en Han-Maurits Schaapveld, gevolmachtigd minister en vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassadeur in Parijs.

Dit bijzondere project kwam tot stand door de volhardende aktie van de stichting Tegen-Beeld uit Leiden die meer dan negen jaar bezig was om het plan te realiseren. De stichting – die in Leiden al meer dan 100 gedichten op muren realiseerde – koos voor deze historische locatie omdat Arthur Rimbaud dit gedicht hier voor het eerst aan zijn Franse dichtersvrienden heeft voorgedragen op de 1e etage van restaurant Denogeant, (nu Magasin Sequoia) aan de Place St. Sulpice.

Dat ze in Leiden erg gesteld zijn op hun muurgedichten blijkt wel uit het feit dat 200 certificaten van ieder 100 euro, die werden uitgegeven om het project mee te financieren, in hoog tempo werden verkocht. De namen van de donateurs worden op een plaquette bij het gedicht vermeld.

De onthulling vindt plaats tijdens de jaarlijkse Marché de la Poésie, waarbij alle uitgevers van poëzie in Frankrijk elkaar treffen, die van 14-17 juni wordt gehouden op de Place St. Sulpice (zie poster).

Vandaag ook een artikel in De Volkskrant over dit project, waarin duidelijk wordt dat de Parijzenaars bijzonder ingenomen zijn met het project en muurschilder Jan Willem Bruins tijdens zijn werk veel complimenten kreeg en ‘een buurvrouw’ zelfs dagelijks een taartje kwam brengen.

Hieronder een Franstalige promo voor het project waarin o.a. veel voorbeelden van muurgedichten worden getoond.

http://www.youtube.com/watch?v=EqWQS7_8Tg4

Le bateau ivre  •  Arthur Rimbaud

Comme je descendais des Fleuves impassibles,
Je ne me sentis plus guidé par les haleurs :
Des Peaux-Rouges criards les avaient pris pour cibles,
Les ayant cloués nus aux poteaux de couleurs.

Update 15 okt. 2012

DailyChannelTV maakte een film over het muurgedicht. Muurschilder Jan-Willem Bruins komt aan het woord tijdens zijn werk, evenals verschillende voorbijgangers die reageren op het gedicht op deze Franse muur.

(upload 11 juni 2012 door dailychanneltv – 12:26 min.)Leave a Response