‘Cyprus Insula: Kaarten van Cyprus uit de Lage Landen’ – tentoonstelling in Museum Meermanno

De oudste kaart van Cyprus (Abraham Ortelius, 1584)

Ter gelegenheid van het Cypriotische Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in de tweede helft van 2012 organiseren Museum Meermanno, de Ambassade van de Republiek Cyprus en de Bijzondere Collecties van de Universiteit Leiden de tentoonstelling ’Cyprus Insula’.

In deze kleine tentoonstelling in de 19de-eeuwse Boekzaal van Museum Meermanno zijn de belangrijkste kaarten van Cyprus uit Hollandse en Vlaamse atlassen en reisboeken te zien, evenals enkele zeldzame Venetiaanse voorbeelden waarop deze kaarten gebaseerd zijn.

De Lage Landen speelden een belangrijke rol bij het in kaart brengen van het eiland Cyprus, omdat Antwerpen en later Amsterdam de belangrijkste centra van kaart- en atlasproductie waren in de 16de en 17de eeuw.
Naast beroemde atlassen van Ortelius, Hondius en Blaeu zijn er zeldzame werken te zien zoals een houtsnedenatlasje van Zacharias Heyns uit 1598, de eerste atlas die in Holland uitgegeven werd. De tentoongestelde stukken komen uit de Bijzondere Collecties van de Universiteit Leiden, aangevuld met enkele werken uit de eigen collectie van Museum Meermanno.

De tentoonstelling ‘Cyprus Insula: Kaarten van Cyprus uit de Lage Landen’ in Museum Meermanno is te zien van 3 juli t/m 30 september 2012

De eerste gedrukte kaart van Cyprus. Uit: Willem Jansz. Blaeu, Het licht der zeevaert, Amsterdam, 1618.

Webtentoonstelling – Bij de afdeling bijzondere collecties van de Universiteitsbibliotheek van Leiden is de webtentoonstelling gepubliceerd van 37 Nederlandse kaarten van het eiland Cyprus. De kaarten zijn los uitgegeven of ze zijn te vinden in atlassen en boeken. Dankzij de hoge resolutie waarmee ze gescand zijn, is het mogelijk de kaarten tot in detail te bekijken. Ze geven samen een vrijwel compleet overzicht van kaarten van Cyprus die in de Lage Landen zijn uitgegeven.

De 19de-eeuwse Boekzaal van Museum Meermanno.Leave a Response