De opmars van de vrije ruilbibliotheekjes…

Kleine bibliotheken op gekke plaatsen – Op steeds meer vreemde plaatsen in Gelderland duiken kleine bibliotheken op. Zo is er in een Nijmeegse voortuin een boekenasiel en staat in Beesd een telefooncel vol met boeken (foto). Lezers mogen daar een boek uit pakken in ruil voor een ander boek. Deze kleine bibliotheken zijn particuliere initiatieven als antwoord op de sluitingsgolf van reguliere bibliotheken. De afgelopen jaren sloten tientallen filialen de deuren.

Omroep Gelderland, zond deze minireportage over dit onderwerp uit op 20 juni 2012 (link werkt niet meer)

Tante Pollewop

Een ander voorbeeld is het onlangs geopende boekenbastion van Tante Pollewop in het Limburgse Horst. Tante Pollewop heeft zelfs een eigen weblog.

Tante Pollewop – gratis boeken
Oprukkende e-books, sluitende bibliotheken, omvallende boekhandels: het papieren boek zit in het verdomhoekje. Boekenbastion Tante Pollewop biedt tegenwicht. Door gratis boeken te verspreiden. Veelal gelezen, hier en daar met een schrammetje, soms met andere gebruikssporen. Maar wat kan het bommen? Ze doen het! Boekenbastion Tante Pollewop voor al uw gratis boeken – Meterikseweg 153 Horst.

Eerder schreef ik al over initiatieven met telefooncellen in Berlijn en New York en de boekenboom in Zwijndrecht.One Response to “De opmars van de vrije ruilbibliotheekjes…”

  1. […] Nederland op. Vorige week schreef ik zelf al over Tante Pollewop en nu schrijft Boekendingen over soortgelijke initiatieven in Gelderland. Leuk vind ik dat: enthousiaste mensen die creatief aan de slag gaan met […]

Leave a Response