Papier Biënnale 2012 – in Rijswijk en Den Haag

Met de Internationale Papier Biënnale 2012 opent Museum Rijswijk op 4 september voor het eerst de deuren van de nieuwe vleugel waarmee het museum is uitgebreid. De negende editie van deze internationale tentoonstelling is te zien tot en met 25 november.

De nieuwe partner Museum Meermanno in Den Haag opent op 1 september. Dit museum richt zich bij de Papier Biënnale 2012 op kunstenaars die werken met boeken en letters en toont hun spectaculaire installaties, films en kunstwerken.

Museum Rijswijk – Bouwen, vouwen, snijden en beeldhouwen met papier en karton. Op de Papier Biënnale 2012 komt het allemaal aan de orde. De eerste expositie in de nieuwbouw van Museum Rijswijk laat zien hoezeer de grote veelzijdigheid van papier en karton kunstenaars inspireert!

Michael Hansmeyer – Zuilen van karton, zo gedetailleerd dat je niet weet wat je ziet. Op de computer ontworpen en uitgesneden in honderden platen dun karton. Met zijn digitale architectuur begeeft Michael Hansmeyer zich op de grens van kunst en wetenschap (meer afb.).

Katsumi Hayakawa – Als een fata morgana zweeft een metropool in de ruimte. Geometrisch en gelijkend op de circuits van een computer. Ontmenselijkt. De architectonische sculpturen in dun karton van Katsumi Hayakawa symboliseren de eenzaamheid van de mens in de moderne stad (meer afb.).

Eric Gjerde – Origami met een sculpturale zeggingskracht is te zien bij het werk van de volgende twee kunstenaars. Een technische achtergrond en een passie voor papier komen samen in de geometrische vouwsels van Eric Gjerde. In zijn nieuwste werk experimenteert hij met papier, dat wordt gemaakt door bacteriën (meer afb.).

Georgia Gremouti – Daar tegenover staan de vrije vouwsels van Georgia Gremouti, die al groeiend als kristallen lijken te ontstaan.

Peter Bes – Het gevoel van de blues verbeeldt in papier en karton. Peter Bes maakt levensgrote figuren: groepen blues- en soulzangers, emigranten en seizoenarbeiders. Melancholiek en groots staan zij vereeuwigd als in een verstilde film.

Frits Achten – Jarenlang bouwt Frits Achten aan zijn sculpturen van papier-maché. Zij ontstaan langzaam als het nest van de papierwesp of het omhulsel van het koraaldiertje en ontwikkelen zich tot organische vormen met sensuele curven en holtes.

Jacqueline Overberg – Sculpturen van sterk uitvergrote onderdelen van pistolen en machinegeweren gemaakt van papier-maché van kranten, dé overbrengers van nieuws over geweld. In een cultuurkritische beeldtaal laat Jacqueline Overberg de hechte relatie zien tussen schoonheid en geweld.

Johnny Beerens – Op een afstand lijken de monumentale werken van Johnny Beerens op realistische schilderingen van een stukje uitvergroot landschap. Maar van dichtbij worden het driedimensionale landschappen, laagreliëfs van papier, ontstaan door het uitgieten van natte pulp over natuurlijke materialen zoals keien, takken of palen en pas daarna beschilderd (video).

Museum Meermanno – een nog niet volledig overzicht van de deelnemers

Alicia Martin – Een stroom van honderden boeken die naderhand bevroren is, zo oogt een installatie van Alicia Martin. Buiten, in weer en wind, op een plaats waar anders nooit boeken te zien zijn.

Ebon Heath – Als ‘sculpturen van letters’, ‘typografische mobiles’ of ‘visuele gedichten’ worden de installaties van Ebon Heath omschreven. Hij haalt letters uit hun tweedimensionale vlak en hangt ze op in wervelende vormen in de ruimte.

Jérome Corgier en zijn medewerkers van Atelier Pariri maken eveneens sculpturen van letters. Zij onderzoeken in hoeverre letters als zelfstandige tekens kunnen bestaan.

Ros Rixon – Als een ware boekchirurg werkt Ros Rixon. Met een scalpel snijdt ze de zinnen de letterlijk en figuurlijk uit hun verband en vormt ze tot objecten waar de nog leesbare zinnen een nieuw leven krijgen.

Peter Collingridge maakte met zijn studio een humoristische film waarin boeken de hoofdrol spelen. Duizenden boeken werden gebruikt om deze animatiefilm tot stand te brengen.

Combat Paper Project – In zowel Museum Meermanno als in Museum Rijswijk is werk te zien van het Combat Paper Project, een samenwerkingsverband van Amerikaanse oorlogsveteranen om hun oorlogservaringen te verwerken. Het papier waarop zijn hun kunstwerken drukken, is gemaakt is van gebruikte legeruniformen.

Catalogus – Bij de Papier Biënnale Rijswijk 2012 verschijnt een catalogus (Ned./Eng.). Auteur: Frank van der Ploeg.

Openingstijden – beide musea: dinsdag tot en met zondag van 12-17 uur.

Update 20 nov. 2012

Wegens overweldigend succes wordt de Papier Biënnale verlengd!
Museum Rijswijk: t/m 13 januari 2013.
Museum Meermanno: t/m 2 december 2012Leave a Response