Affiches van Gielijn Escher in Museum Boijmans – tot 9 sept 2012

Gielijn Escher
Leven voor affiches
2 juni – 9 september 2012

Gielijn Escher (1945) is dit jaar 50 jaar actief als affichemaker en –verzamelaar. Museum Boijmans Van Beuningen toont een gecombineerd overzicht van affiches gemaakt door de kunstenaar zelf en affiches uit zijn verzameling.

Museum Boijmans Van Beuningen toont deze zomer een selectie van circa zestig affiches van de hand van Gielijn Escher. Daar voegt Escher nogmaals een zestigtal affiches uit zijn verzameling Duitse aanplakbiljetten aan toe met werk van o.a. Lucian Bernhard, Hans Rudi Erdt en Ludwig Hohlwein.

Ontwerper & verzamelaar – Gielijn Escher besloot op zeventienjarige leeftijd afficheontwerper te worden. Ondanks de bekendheid van de modernistische verpakkingen en affiches voor de Rotterdamse Van Nelle fabriek van zijn grootvader Jac. Jongert en het overbekende grafische werk van zijn oom M.C. Escher schiep Gielijn op eigen kracht een volledig eigen stijl.

Eschers opdrachtgevers komen veelal uit de culturele hoek. Bekend zijn zijn affiches voor het Shaffy Theater, Dansgroep Krisztina de Châtel en het Festival of Fools. In 1978 kreeg hij de H.N. Werkmanprijs en in 1997 de Prins Bernhard Fonds Prijs voor Toegepaste Kunsten en Bouwkunst.

Zijn verzamelwoede ontstond op zeer jonge leeftijd. Op zijn zesde begon hij met het verzamelen van sinaasappelvloeitjes en sinaasappeletiketten op kratten. Vier jaar later startte hij zijn, inmiddels grote, verzameling affiches.

 

Boek – Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij De Buitenkant een boek over Gielijn Escher met een tekst door Mienke Simon Thomas, conservator Toegepaste kunst en Vormgeving van het museum.

Mienke Simon Thomas, Martijn F. Le Coultre
Gielijn Escher ; Leven voor affiches / Living for posters
Uitgeverij de Buitenkant, juni 2012
softcover, ingenaaid, tweetalig, 192 pagina’s
ISBN 9789490913236, verkoopprijs € 29,50


Design in Boijmans – Binnen het programma ‘Design in Boijmans’ worden sinds 2011 bijzondere designtentoonstellingen georganiseerd. Ook in de zomer van 2012 is er veel design te zien. Zo wordt vanaf juli de Collectie Vormgeving van het museum gefaseerd opengesteld. Daarnaast start een nieuwe serie ‘design columns’ waar actuele ontwikkelingen in de Nederlandse vormgeving worden uitgelicht. Ook is er een presentatie te zien van het werk van textielontwerper Frans Dijkmeijer en een tentoonstelling van Fins glas van Cor en Sjoukje de Wit.



Leave a Response