Boekenstadje Hay-on-Wye achtergrond voor nieuwe roman van Mark Haddon

Mark Haddon situeert nieuwe roman in en om Hay-on-Wye

De succesvolle Britse auteur Mark Haddon bewijst Hay-on-Wye misschien een goede dienst door in zijn nieuwe roman The Red House (Het rode huis, Atlas Contact, 2012) het verhaal te situeren in en om het boekenstadje.

Het afgelegen huis waar een achttal familieleden met elkaar een week moet zien door te brengen is gelegen in de Olchon Valley, één van de stilste plekken in de Black Mountains. Het Offa’s Dyke Path loopt er vlak langs en enkele honderden meters aan de andere kant van de heuvel staat de boerderij die Bruce Chatwin ooit als locatie gebruikte voor zijn roman On the black Hill. Daarmee heeft Hay en het omliggende Engels-Welshe landschap opnieuw een literair gezicht gekregen. Verschillende andere auteurs gingen Haddon daarin al voor. Hij zet het stadje niet al te nadrukkelijk als boekenparadijs neer, maar de karakters vinden op hun eigen manier de weg in de straatjes en shops van Hay. Eén van de hoofdpersonen loopt met een tasje van Richard Booth’s Bookshop rond.

Het is voor Hay-on-Wye te hopen dat lezers van Het rode huis die het stadje nog niet kennen geprikkeld worden om een bezoek te brengen. De lokale economie kan het in elk geval gebruiken. Een groot aantal fans van Mark Haddon kocht zijn boek vorige maand tijdens het Hay Festival. Na de marathon signeersessie was er geen exemplaar meer over.

Om helemaal op de hoogte te zijn: Hay Castle komt bij Haddon niet voor, maar Richard Booth heeft zijn laatste boekenimperium  inmiddels wel verkocht aan Hay Castle Trust, opgericht in 2011, die zorg zal dragen voor de restauratie en het beheer van het historisch erfgoed en er een passende culturele bestemming aan zal geven.

Wim Huijser  (Hay-watcher)

 Leave a Response