Tentoonstelling boekkunst van Henry van de Velde in museum Meermanno

vdvelde1.jpgMuseum Meermanno in Den Haag wijdt dit najaar een tentoonstelling aan de boekkunst van Henry van de Velde (1863-1957). Deze van oorsprong Belgische kunstenaar is vooral bekend als architect, maar geheel in de geest van zijn tijd was hij daarnaast een veelzijdig kunstnijveraar: hij ontwierp schilderingen, tapijten, meubels, zilver en keramiek en was een begenadigd boekverzorger.

In Nederland is hij onder meer bekend als architect van het Museum Kröller-Müller in Otterloo. In België is hij bekend van de Boekentoren in Gent.
vdvelde3.jpgGeboren in Antwerpen werkte hij enkele decennia in Duitsland en België en enkele jaren in Nederland en Zwitserland. Door heel Europa is zijn architectuur te vinden. Zie hiervoor de website ‘De Europese Van de Velde Route‘ met veel info.

Het is voor het eerst dat de boekontwerpen van Henry van de Velde in een tentoonstelling bij elkaar worden gebracht. Hij beschouwde het boek als leverancier van een dagelijkse dosis cultuur maar ook als monument voor de gedachten. Dit is terug te zien in zijn ontwerpen, waarin eenvoud en monumentaliteit hand in hand gaan. Zijn ontwerpen omspannen 50 jaar. In die periode ontwikkelt zijn werk zich van ‘ornament’ naar ‘lijn’; van Art Nouveau, een kunststroming met een decoratief karakter, naar Nieuwe Zakelijkheid, een stroming waarin eenvoud en functionaliteit een belangrijke rol spelen.

vdvelde2.jpgIn de tentoonstelling over Henry van de Velde zijn niet alleen prachtige boekbanden en uitmuntende typografie te bewonderen, maar wordt ook een beeld gegeven van het ontstaan van de ontwerpen: er zijn schetsen, proeven en verschillende versies van hetzelfde ontwerp te zien.

De tentoonstelling vindt plaats in het kader van de herdenking van het 50ste sterfjaar van Van de Velde en zal als eerste in Museum Meermanno te zien zijn, om daarna door te reizen naar Weimar, Gent , Krakow en Berlijn.

Boek
Van de hand van John Dieter Brinks (die als gastconservator optrad) verschijnt medio oktober ‘Denkmal des Geistes. Die Buchkunst Henry van de Veldes’ (Triton Verlag – EUR 180).

De tentoonstelling is nog te zien t/m 25 november 2007.

Verder lezen: wikipedia.de / Henri-van-de-Velde.com /2 Responses to “Tentoonstelling boekkunst van Henry van de Velde in museum Meermanno”

  1. anette van de wiele schreef:

    geachte,

    boekentoren in Gent!

    groeten

  2. boekendingen schreef:

    Bedankt Anette, domme fout, is verbeterd.

Leave a Response